Požiar v Prešove hasiči definitívne uhasili až dnes ráno (FOTO, VIDEO)

Požiar v Prešove hasiči definitívne uhasili až dnes ráno (FOTO, VIDEO) Polícia SR

Hasiči dnes ráno úplne uhasili požiar v 12-poschodovom bytovom dome v Prešove, kde po piatkovej explózii plynu zahynulo najmenej päť ľudí.

"Zásah prebiehal celú noc, lokalizáciu požiaru ohlásil veliteľ zásahu pred polnocou, pred siedmou ráno ohlásil likvidáciu požiaru," uviedol Hasičský a záchranný zbor na sociálnej sieti. Na mieste zasahovalo takmer 90 profesionálnych hasičov a viac ako 25 dobrovoľných hasičov s takmer 40 kusmi techniky.

Potvrdených je zatiaľ 5 obetí a viac ako 40 zranených. Predseda vlády Petter Pellegrini však v piatok večer povedal, že obetí bude možno aj viac.

Príčina udalosti zatiaľ nie je známa, jedna z obyvateliek upozornila, že v dome bol cítiť plyn.

Odporúčame aj: Žiadna úcta: Pluska zverejnila skok zúfalého muža z horiacej bytovky ako exkluzívne video

Podľa predbežných informácií explózia nastala okolo poludnia medzi deviatym a 12. poschodím stavby a zrútilo sa jej vnútorné schodisko. Plamene následne zasiahli časť domu od šiesteho podlažia vyššie, pričom štyri horné poschodia podľa hasičov úplne vyhoreli. Explózia poškodila strechu. Hasiči z poškodenej stavby evakuovali 34 ľudí. Počas dňa upozornili na hroziace zrútenie budovy, v ktorej po explózii uviazlo niekoľko osôb. Budovu by mal dnes pozrieť statik, ak to bude možné.

Polícia prípad vyšetruje ako podozrenie zo všeobecného ohrozenia, poškodený dom je podľa nej neobývateľný.

Nešťastie vyvolalo vlnu solidarity medzi obyvateľmi. Ľudia do verejných zbierok prispeli jedlom, odevmi či iným tovarom a tiež peniazmi. Postoj verejnosti ocenila aj Čaputová, ktorá vložila do oficiálnej zbierky 5000 eur.

Na oficiálnom transparentnom účte na pomoc obetiam, ktorý zriadilo mesto, bolo v piatok večer viac ako 50.000 eur.

Odporúčame aj: Pozor na falošné zbierky pre pomoc obetiam, oficiálne číslo účtu je toto