Žiadna úcta: Pluska zverejnila skok zúfalého muža z horiacej bytovky ako exkluzívne video

Žiadna úcta: Pluska zverejnila skok zúfalého muža z horiacej bytovky ako exkluzívne video Foto: Polícia SR

Novinári sa pri svojej práci dostanú k rôznym materiálom, špeciálne pri tragédiách. Nie všetko je však možné zverejniť.

Úcta k mŕtvym, obetiam aj ich pozostalým by mala byť pre novinárov alfou a omegou. Posledné roky sa citlivosť mnohých médií pri obetiach stráca. Web denníka Plus Jeden deň opäť ukázal, že etické zábrany v tomto ohľade nemá.

V Prešove dnes došlo k mimoriadnej tragédii – k mohutnému výbuchu v 12-poschodovom paneláku. Požiar zasiahol približne 4 - 5 poschodí, pričom bola zrútená konštrukcia schodiska a hrozil kolaps budovy. Ľudia ostali uväznení na streche ale aj v horiacich bytoch. Polícia popoludní hovorila o 5 obetiach a o tom, že jedna z nich zahynula pri páde z balkóna.

Redakcia Pluska sa dostala k videu, na ktorom je zachytený práve pád človeka z horiaceho balkóna.

V serióznej redakcii by toto video nikto nezverejnil.

Odporúčame aj: Tragédia v Prešove: Polícia na facebooku oznámila ďalších 6 obetí, neskôr to zmenila (FOTO)

Pluska využila špeciálne práve video, ktoré zaznamenalo úmrtie človeka, na samostatný článok s cynickým označením „exkluzívne video“ a titulkom: Exkluzívne video, z ktorého budete mať zimomriavky. Z horiacej bytovky vyskočil človek, ktorý neskôr upravili na nasledujúci:

Pred spustením videa síce bolo upozornenie na to, že je pre čitateľov od 18 rokov, ale to bolo možno len preto, že súčasťou videa, zobrazujúceho smrť, bola aj reklama na limitovanú edíciu alkoholu Captain Morgan.

V článku bola prvých cca 30 minút len jedna veta a k nej pripojené až tri rovnaké videá zobrazujúce tragédiu a obalené v reklame. Plus medzi tým ešte štvrté čisto reklamné video. Pod posledným videom bola nasledujúca otázka aj s emotikónmi, (ktorú, tvrdí Pluska, že má automaticky pod každým článkom) no v tomto prípade to vyznieva mimoriadne cynicky:

Reprofoto pluska.sk

Podvečer odvysielala video s upozornením, že "nasledujúci záber nie je vhodný pre deti a citlivé povahy" aj televízia Markíza v Prvých Televíznych novinách. Video mali v článku bez upozornenia aj Aktuality.sk.

Takéto zábery nemajú čo robiť v médiách a to ani s upozornením, ani bez neho. Ide tu o niečo viac - o ľudskú dôstojnosť. Redakcia predviedla bezcitný prístup k obeti tragédie, čitateľom a pozostalým, ktorí sa o smrti blízkeho dozvedeli možno z webu plusky.

Odporúčame aj: Plus Jeden deň prerazil dno: vysielal naživo obhliadku mŕtveho po nehode

Aktualizácia
: Približne po 1,5 hodine od zverejnenia a desiatkách pobúrených reakcií čitateľov, redakcia bez ospravedlnenia oznámila, že video, ktoré mala od čitateľa, stiahla.

Odporúčame aj: Šéf spravodajstva Markízy: Zverejnenie videa smrteľného pádu muža z paneláku považuje za verejný záujem