Mimoriadna správa: Pri výbuchu plynu v bytovke v Prešove je niekoľko obetí (FOTO, VIDEO)

Mimoriadna správa: Pri výbuchu plynu v bytovke v Prešove je niekoľko obetí (FOTO, VIDEO) Foto: Polícia

V Prešove došlo k rozsiahlemu výbuchu plynu v bytovom dome. Budove hrozí zrútenie. Tragédia má zatiaľ 5 obetí a viac ako 40 zranených.

 "25 hasičov bolo pred malou chvíľou vyslaných na Mukačevskú ulicu do Prešova, kde došlo k výbuchu plynu," informovalo krátko po poludní Prezídium Hasičského a záchranného zboru.

Foto: Prezídium Hasičského a záchranného zboru
Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12 podlažnej bytovke na Mukačevovej ulici pred 12.15 hod.

Obyvatelia vybehli na ulicu, mnohí však ostali v bytovke uväznení. Ľuďom pomáhajú dostať sa von záchranárske zložky.

"Podľa ohlasovateľa udalosti by sa na mieste mali nachádzať aj obete, avšak zasahujúci hasiči túto informáciu zatiaľ nepotvrdili. Na miesto smerujú hasiči z Prešova, Sabinova, Košíc, Levoče a Bardejova a tiež evakuačný autobus HaZZ," informuje PHaZZ. Neskôr polícia oznámila, že nešťastie má štyri a potom päť obetí. "Obyvatelia sú evakuovaní do škôl v blízkom okolí. Na príjem evakuovaných sa pripravuje aj budova Červeného kríža."

Odporúčame aj: Žiadna úcta: Pluska zverejnila skok zúfalého muža z horiacej bytovky ako exkluzívne video

 Odporúčame aj: Pellegrini ide do Prešova, kde došlo k rozsiahlému výbuchu

Podľa predbežných informácií malo k výbuchu plynu dôjsť medzi 9. a 12. poschodím, pričom je zrútená konštrukcia schodiska a hrozí celkový kolaps budovy.

Foto: Prezídium Hasičského a záchranného zboru

Svedkovia na mieste potvrdili, že niekoľko obyvateľov bytovky by sa malo nachádzať na streche budovy. Na miesto smeruje MUSAR tím zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline (Modul pátracích a záchranárskych činností stredného rozsahu v mestskom prostredí) na vyhľadávanie osôb zo závalov, ťažká technika zo Záchranných brigád HaZZ v Humennom a Žiline a štábne vozidlo HaZZ z Košíc. Evakuujú aj obyvateľov vedľajších bytoviek.

Výbuch plynu s následným požiarom zasiahol približne 4 - 5 poschodí na jednej strane bytovky.

"Išlo o rozsiahly výbuch, ktorý poškodil celý panelák, okolité domy i autá. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky. Zasiahnutý panelák je neobývateľný, ľudia boli evakuovaní," oznámila podvečer polícia. Prípad vyšetruje krajský vyšetrovateľ, ktorý v tomto prípade začal trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Počet ľudí, ktorých táto udalosť ovplyvnila, zasiahla, či sa ich priamo dotkla zatiaľ nie je presne známy.