Šéf spravodajstva Markízy: Zverejnenie videa smrteľného pádu muža z paneláku považuje za verejný záujem

Šéf spravodajstva Markízy: Zverejnenie videa smrteľného pádu muža z paneláku považuje za verejný záujem Reprofoto Markíza

Na Radu pre vysielanie a retransmisiu prišlo zatiaľ 20 sťažností na zverejnenie videa, zobrazujúceho zúfalý pád muža z deviateho poschodia.

Veľké pobúrenie medzi divákmi a čitateľmi vyvolalo v piatok zverejnenie videa, zachytávajúceho pád muža z horiaceho paneláku. Hranice, čo z pohľadu ľudskej dôstojnosti patrí alebo nepatrí do vysielania, sa v médiách rôznia. Video vedome zverejnili Markíza a Pluska.sk, „nedopatrením“ krátko aj Aktuality.sk.

Markíza zverejnila video najprv v Mimoriadnych správach o 15 hodine, kde moderátorka povedala, že sa nevie, či to dotyčný človek prežil. O 17 hodine video televízia zverejnila opäť aj s upozornením, že nie je vhodné pre deti a citlivé povahy.
Medzi tým na sociálnych sieťach pribúdali stovky rozhorčených komentárov divákov:

 

Vysielanie pádu na Markíze bude riešiť rada

Na Radu pre vysielanie a retransmisiu prišlo od piatku do pondelka 20 sťažností. „Všetky podnety sa týkali reportáží, kde bola zobrazená osoba vyskakujúca z okna a všetky sťažnosti sa týkali odvysielania na programovej službe TV MARKÍZA. Samozrejme, Rada si v najbližších dňoch vyžiada záznamy od vysielateľa a reportáž preverí z pohľadu zákona,“ povedala pre Omediach.com hovorkyňa rady Ivana Čaučíková.

Markíza si za zaradením videa do vysielania stojí, no z archívu ho stiahla

„Povinnosťou televízneho redaktora či kameramana je priniesť realitu bez prikrášľovania či zamlčovania, samozrejme všetko v rámci etiky a zákona. V tomto prípade sme ukázali bezvýchodiskovú situáciu človeka, ktorý volil smrť medzi uhorením v byte alebo skokom z balkóna, pretože mu nikto nedokázal pomôcť. Práve tento záber umocnil rozsah tejto tragédie a jeho odvysielanie považujeme za verejný záujem. Nakoniec muž musel zoskočiť a v momente skoku naše vysielanie tohto záberu skončilo,“ reagoval riaditeľ Centra spravodajstva s publicistiky Markízy Henrich Krejča. Etickým či právnym problémom by to podľa neho mohlo byť, „ak by sme osobu identifikovali alebo ukázali dokonanú smrť (na zemi) akoby v priamom prenose, a to sa nestalo, lebo na toto si dávame špeciálny pozor.“

V hlavných večerných správach sa už toto video neobjavilo. Zmizlo aj z archívu televízie na webe - televízia ho vystrihla z Mimoriadnych správ a z archívu zmizlo celé vydanie Prvých Televíznych novín. Na webe sme nikde nenašli vysvetlenie ani ospravedlnenie.

„Neskôr, aj na základe žiadosti polície sme sa rozhodli, že daný záber už ďalej nebudeme vysielať a vydal som pokyn, aby bol vymazaný aj z archívu či webu, aby sa nemohol ďalej šíriť,“ povedal Krejča.
 
Video zverejnil v piatok aj web denníka Plus Jeden deň, ktorý o ňom napísal článok s titulkom a titulkom: Exkluzívne video, z ktorého budete mať zimomriavky. Z horiacej bytovky vyskočil človek. Po kritických reakciách čitateľov ho redakcia s poznámkou stiahla.

Podrobnosti: Žiadna úcta: Pluska zverejnila skok zúfalého muža z horiacej bytovky ako exkluzívne video

Video sa na niekoľko minút objavilo aj na webe Aktuality.sk. „Video sme mali na webe nedopatrením. Editor dával do článku fotky a videá od svedkov udalostí, pričom si nevšimol, že na videu je zachytený aj tento pád. Len čo sme si to v redakcii všimli, okamžite sme video odstránili,“ povedal pre Omediach.com šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy, podľa ktorého takéto video nepatrí do spravodajstva a redakcii je ľúto, že takúto chybu nedopatrením urobili.