Pellegrini: Je mi ľúto zmareného života dvoch mladých ľudí (VIDEO)

Vyjadrenie predsedu vlády SR Petra Pellegriniho k druhému výročiu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

 

Milí priatelia,

ja som dnes v Bruseli na veľmi dôležitom summite Európskej únie k budúcemu rozpočtu. No viem, že doma na Slovensku si práve dnes pripomíname smutné výročie skutku, ktorý by každá demokratická krajina najradšej nikdy nezažila.

Je mi ľúto zmareného života dvoch mladých ľudí, tak ako mi je ľúto každého násilne ukončeného života. Žiaľ, takéto veci sa niekedy stávajú aj v tých najvyspelejších a najdemokratickejších štátoch. Vždy je však dôležitá otázka, ako na takýto čin zareagujú príslušné orgány.

Po mojom nástupe do funkcie predsedu vlády som si uvedomoval, že zo všetkého najdôležitejšie je vypátrať páchateľov a postaviť ich pred spravodlivý súd. Bola to jedna z mojich troch premiérskych priorít. Som preto rád, že statoční slovenskí policajti i prokurátori odviedli dobrú robotu, hoci ich na začiatku mnohí aj opoziční politici spochybňovali. Ďakujem policajtom a prokurátorom za to, že dnes vrahovia i možní objednávatelia stoja pred súdom.

Mrzí ma, keď sa z tejto ľudskej tragédie robí politika. Je mi veľmi smutno, keď si mená dvoch mladých ľudí berú do úst ľudia, pre ktorých je to len nástroj ich volebnej kampane. Odmietam ďalšie rozdeľovanie našej spoločnosti. Iba spravodlivý trest pre vrahov a úplná pravda o celom prípade môžu prispieť k zmiereniu ľudí na Slovensku. Pravda postavená na dôkazoch, nie na účelovo zverejňovaných čiastkových informáciách. Verím v spravodlivosť, verím v našu národnú jednotu, ktorú Slovensko tak veľmi potrebuje. A verím, že takýto ohavný čin sa na Slovensku už nikdy viac nezopakuje.