Štúdio ČT v Ostrave povedie Karas, v Brne bude naďalej Souček

Ostravské studio České televize povede od dubna bývalý zpravodaj v Polsku a Rusku Miroslav Karas, který ve funkci ředitele nahradí Tomáše Šiřinu. V Brně bude pokračovat Jan Souček. Mandáty jsou na čtyři roky. Oba kandidáty schválila na svém dnešním zasedání Rada České televize. ČT to uvedla v tiskové zprávě.

Dvojice ředitelů vzešla z otevřeného vícekolového výběrového řízení, které vyhlásil generální ředitel ČT Petr Dvořák letos 22. ledna.

"Přicházím do kolektivu, kde špičkoví tvůrci stojí za špičkovými pořady. Na práci s nimi se těším. V České televizi působím bezmála 23 let a práce v Ostravě pro mě bude znamenat zásadní životní i profesní změnu. Současně chci poděkovat kolegům ve zpravodajství v Praze za skvělou a obohacující spolupráci," uvedl Karas.

Dlouholetý zahraniční zpravodaj Karas pochází z Karviné a vystudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze. Pracoval v Českém rozhlase a od roku 1998 v České televizi, kde zastával post zahraničního zpravodaje ve Varšavě a v Moskvě.

Ve výběrovém řízení na pozici ředitele brněnského studia ČT zvítězil Jan Souček, který stejnou funkci zastává již od roku 2014. "Jsem rád, že budu mít šanci pokračovat po trajektorii, kterou jsme spolu s kolegy v Brně v uplynulých letech nastartovali. Brněnské studio ČT zažívá velmi progresivní éru," uvedl Souček. Za jeho působení se podařilo dokončit nejmodernější studio České televize v Brně-Líšni i posílit spolupráci s řadou kulturních a vzdělávacích institucí.

Souček absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity a prošel řadou výkonných i manažerských pozic v médiích i v komerční sféře komunikačních agentur. V televizním studiu v Brně působil v minulosti i jako šéfdramaturg zábavné tvorby.