Vo svete zomrelo na koronavírus už vyše 60.000 ľudí, prinášame prehľad

Na chorobu COVID-19 spôsobenú koronavírusom zomrelo po celom svete už 60.000 ľudí a počet nakazených presiahol 1,13 milióna. Vyplýva to z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj Koronavirovej krízy dlhodobo sleduje.

 

Najviac z celkových 60.115 úmrtí pripadá na sedem krajín: Taliansko, Španielsko, Spojené štáty, Francúzsko, Britániu, Irán a Čínu.

Štátom s najväčším počtom úmrtí je Taliansko, kde chorobe podľahlo 14.681 ľudí. Čo do počtu nakazených je situácia najvážnejšia v Spojených štátoch, ktoré evidujú už 280.000 prípadov infekcie. Chorobe tam doteraz podľahlo 7000 ľudí. Najhoršie zasiahnutý je tu štát New York s rovnomenným najväčším americkým mestom. Registrovaných tu bolo už 100.000 nakazených a 3000 úmrtí.

Webová aplikácia vedcov z Univerzity Johnsa Hopkinsa je pravidelne zásobovaná dátami z jednotlivých krajín, ukazuje preto zvyčajne vyššie údaje než Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) či americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

USA hlási rekordných 1480 nových úmrtí, Španielsko najmenej za týždeň

V Spojených štátoch pribudlo počas 24 hodín rekordných 1480 úmrtí po nákaze koronavírusom, v krajine už je viac ako 275.000 infikovaných. V Španielsku naopak za rovnaké obdobie zomrelo najmenej ľudí za posledný týždeň, 809. Viac ako 5000 nových prípadov nákazy hlási Nemecko, v Japonsku sa kvôli šíriacej sa epidémii v metropole Tokia špekuluje o vyhlásení núdzového stavu.
Čína, ktorá ohlásila nových 19 prípadov nákazy, dnes uctila doterajšie obete tromi minútami ticha.
V Česku je teraz 4194 nakazených, 56 ľudí chorobe COVID-19 podľahlo.

V Španielsku je dnešných 809 obetí asi o stovku menej ako v piatok, kedy úrady hlásili 932 mŕtvych. O deň skôr to bolo dokonca 950. Celkovo v krajine zomrelo už 11.744 ľudí s chorobou COVID-19 a nákaza sa tu doteraz potvrdila u 124.736 ľudí. Od piatku pribudlo 7000 nových prípadov.

V Spojených štátoch pribudlo do 24 hodín od štvrtkového do piatkového večera rekordných 1480 obetí, celkový počet úmrtí sa tak vyšplhal na 7406. Pozitívne testovaných bolo viac ako 275.000 ľudí.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporúča Američanom, aby pomohli obmedziť šírenie koronavírusom používaním látkových rúšok. Oznámil to prezident USA Donald Trump, ktorý však druhým dychom dodal, že zakrývanie tváre nie je povinné a že on sám to robiť nemieni. Trump tiež podpísal dekrét nariaďujúci zastavenie vývozu niektorých typov ochranných masiek a ďalších ochranných pomôcok potrebných v boji s koronavírusom.

Celosvetová snaha zohnať tvárové rúška a respirátory podľa agentúry Reuters zmenila trh na Divoký západ. Vo Francúzsku a Nemecku uviedli oficiálni činitelia, že USA platí najväčšiemu dodávateľovi na svete - Číne - za masky oveľa viac, než je trhová cena. A príležitostne vďaka vyššej ponuke získajú dodávku tovaru, o ktorom boli európski kupci presvedčení, že už mali dohodu na jeho dodanie. Podobný incident ohlásil tiež brazílsky minister zdravotníctva.

V Nemecku bolo k dnešnému dopoludniu zaznamenaných už 85.559 prípadov nákazy. Infekcii doteraz podľahlo 1154 ľudí, vyplýva zo štatistiky agentúry DPA. Za posledných 24 hodín sa jedná o nárast v počte nakazených o zhruba 5000 nových prípadov. Celková bilancia zomrelých vzrástla o 132, v piatok dopoludnia úrady registrovali 1022 obetí choroby, ktorú koronavírus spôsobuje.

Počet nových prípadov choroby COVID-19 na Slovensku v piatok stúpol o 21. Celkovo tak má Slovensko 471 potvrdených prípadov nákazy. Premiér Igor Matovič dnes navštívil slovenského výrobcu zdravotníckeho materiálu Chiranu, ktorý sa zaviazal, že do konca júna dodá slovenským nemocniciam 300 pľúcnych ventilátorov.

V pevninskej Číne, odkiaľ sa koncom minulého roka začala epidémie šíriť, v piatok pribudlo 19 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusu a štyri ďalšie úmrtia. Čína si pripomenula obete nákazy tromi minútami ticha. Vlajky boli po celej krajine spustené na pol žrde a v 10:00 miestneho času (4:00 SELČ) sa rozozneli sirény a klaksóny áut aj lodí. Smútok bol vyhlásený na pamäť "mučeníkov a krajanov, ktorí položili život v boji proti epidémii," uviedla vo vyhlásení čínska štátna rada, ktorá plní funkciu vlády.

V piatok bolo v japonskom hlavnom meste Tokiu hospitalizovaných 704 pacientov s COVID-19. Stále viac sa objavujú špekulácie, že vláda bude musieť vyhlásiť núdzový stav. Desiatky nových chorých aj ďalších mŕtvych evidujú tiež Indonézia, Malajzia, Filipíny a Thajsko.