Koronavirová pandémia bude do dvoch rokov minulosťou, verí WHO

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dúfa, že pandémia spôsobená koronavírusom bude za menej ako dva roky minulosťou. Povedal to podľa agentúry Reuters šéf organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. Poukázal na to, že dva roky trvala pandémia španielskej chrípky, ktorá vypukla v roku 1918. WHO takisto odporučila, aby deti od 12 rokov nosili rúška rovnako ako dospelí.

WHO bola vždy opatrná v odhadoch toho, ako rýchlo sa podarí pandémiu zastaviť, pretože zatiaľ nie je k dispozícii preverená očkovacia látka. Teraz WHO dúfa, že pandémia bude kratšia ako španielska chrípka a potrvá menej ako dva roky, ak sa svet zjednotí a nájde vakcínu.

Španielska chrípka sa zastavila po dvoch rokoch, pripomenul Tedros. "A v našej terajšej situácii s väčším množstvom technológií a samozrejme s väčším prepojením má vírus lepšie možnosti sa šíriť, môže sa rýchlo sťahovať, pretože dnes sme viac prepojení," upozornil šéf WHO na brífingu v Ženeve.

"Ale zároveň tiež máme technológiu na to, aby sme ho zastavili a znalosti, ako ho zastaviť. Takže máme nevýhodu globalizácie, blízkosti, prepojenosti, ale výhodu lepších technológií," povedal Tedros. "A tak dúfame, že túto pandémiu ukončíme za menej ako dva roky," dodal a vyzval štáty k "národnej jednote" aj "globálnej solidarite".

Za kľúčové Tedros označil maximálne využitie nástrojov, ktoré už máme k dispozícii, a vyjadril nádej, že pribudnú ďalšie, ako je očkovacia látka.

WHO takisto zverejnila odporúčanie, aby deti vo veku 12 rokov a staršie nosili rúška za rovnakých podmienok ako dospelí, "najmä ak nemôžu zaručiť odstup aspoň jedného metra od ostatných a ak je prenášanie v danej zóne rozšírenej".

Infekčnú chorobu covid-19 doteraz celosvetovo chytilo takmer 23 miliónov milióna ľudí a takmer 800.000 ľudí na nákazu zomrelo.