Berlínski lekári našli u Navaľného stopy po otrave

V tele predáka ruskej opozície Alexeja Navalľného boli laboratórnymi testami zistené stopy po otrave, konkrétne látka, ktorá intoxikáciu spôsobila, zatiaľ ale nie je známa. Dnes to oznámila berlínska klinika Charité, ktorá sa o Navaľného stará. Navaľnyj je teraz na jednotke intenzívnej starostlivosti a je naďalej udržiavaný v bezvedomí, aktuálne ale ohrozený na živote nie je, uviedli berlínski lekári. Ruskí lekári, ktorí mali Navaľného v starostlivosti v Omsku, zistenie berlínskej kliniky podľa tlačových agentúr odmietli.

"Klinické nálezy nasvedčujú na intoxikáciu látkou zo skupiny inhibítorov cholínesterázy. Konkrétna látka ešte nie je známa," uviedla nemocnica v tlačovom vyhlásení. "Pôsobenie toxickej látky, teda inhibítora cholínesterázy, bolo preukázané niekoľkokrát a v nezávislých laboratóriách," dodala Charité.

Cholinesteráza je enzým, ktorý je kľúčový pri prenose nervových impulzov v tele a mozgu, má za úlohu ich prerušovať. Inhibítory cholínesterázy (ako sú Sarin a iné nervové látky) narušujú pôsobenie tohto enzýmu v tele, svaly sú potom zahltené nahromadeným nervovým prenášačom acetylcholínom a dochádza k ochromeniu ich bežnej činnosti a zlyhaniu telesných orgánov. Otrave možno v určitých prípadoch predísť len včasným aplikovaním protilátky, napríklad atropínu. Napriek tomu väčšinou dochádza k trvalému poškodeniu nervovej sústavy.

Látky zo skupiny inhibítorov cholínesterázy majú pritom aj lekárske využitie, používajú sa pri liečbe ľahších a stredných foriem demencie, napríklad Alzheimerovej choroby.

Nález lekárov v Berlíne je tak v rozpore s tvrdením ich ruských kolegov v Omsku. Tí podľa denníka Kommersant otravu vylúčili a za dôvod zdravotného kolapsu označili poruchu metabolizmu. Vedúci toxikológie omskej nemocnice Alexander Sabajev dnes agentúre Interfax k poznatkom berlínskej kliniky povedal, že aj v Omsku boli vykonané testy na prítomnosť inhibítorov cholínesterázy v Navavaľného organizme, ale zistené neboli. "Preverovali sme široké spektrum narkotických, syntetických látok, psychodelik a liečivých látok, vrátane inhibítorov cholínesterázy, ale výsledok bol negatívny," vyhlásil. U Navaľného sa podľa neho ani nevyskytovali špecifické príznaky otravy týmito látkami.

Berlínski lekári Navaľnému na základe laboratórneho nálezu podali atropín, ktorý sa používa napríklad ako protijed na otravu nervovými plyny a organofosfátovými insekticídmi a herbicídmi. Zatiaľ nie je vylúčené, že Navaľnyj bude trpieť trvalými následkami, poškodená môže byť napríklad jeho nervová sústava.

Nemecká vláda doteraz nevylučovala, že Navaľnyj bol otrávený. Dnes to vyhlásil na tlačovej konferencii aj hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert, ktorý povedal, že dôvody zdravotného kolapsu ruského predáka a kritika ruského prezidenta Vladimira Putina musia byť plne objasnené.