Igor Matovič: Padne vám sánka. V sobotu sa bolo pretestovať 2,5 milióna ludí (VIDEO)

Igor Matovič: Padne vám sánka. V sobotu sa bolo pretestovať 2,5 milióna ludí (VIDEO)

Igor Matovič a minister obrany, zdravotníctva a obrany prezentujú výsledky prvého dňa celoplošného testovania.

 "PADNE VÁM SÁNKA ... už čoskoro z novej informácie o počte testovaných ... na tlačovke z najväčšieho odberového miesta na Dostihovej dráhe v Petržalke, kde pomáha aj 33 medikov z Ozbrojených síl Rakúska?? #SomNaVásVeľmiHrdý" napísal predtým na facebooku premiér.

Celkový počet pretestovaných je  2 581 113 ľudí. Pozitívnych bolo približne 25 tisíc ľudí, čo je jedno percento ľudí, ktorí by mali ostať v karanténe, povedal minister obrany s tým, že vyzýva ľudí, aby si testovanie neodložili na večer a aby prišli čo najskôr, keďže sú mnohé odberné miesta voľné. Tých 2,5 milióna je z odberných miest, ktoré pomocou armády a samosprávy organizuje štát.

Pri tak veľkom množstve nakazených nám hrozil kolaps zdravotníctva, povedal minister zdravotníctva. Chcem veriť, že sa nám tu krivku pandémie podarí zvrátiť, dodal.

Matovič sa zároveň ospravedlnil za to, že ľudia, ak chcú ísť do práce, vonku... musia sa ísť testovať. "Ale sloboda znamená aj zodpovednosť. Nebolo to myslené zle, bolo to myslené v záujme všetkých..., aj preto vám veľmi pekne ďakujem, že ste sa zúčastnili," povedal premiér.

Žiada ľudí, aby tí, ktorí boli pozitívni ostali v poctivej domácej karanténe. Ostatní majú minimálne ďalšie 10 dni, aby sa chovali ako keby boli pozitívni a dodržiavali pandemické opatrenia. A ako tretie žiada od tých, ktorí sú pozitívni, aby volali všetkým svojím kontaktom, aby sa šli otestovať a boli mimoriadne opatrní.