Európska lieková agentúra začala hodnotiť ruskú vakcínu Sputnik V

Európska agentúra pre lieky (EMA) začala priebežné hodnotenie ruskej vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Agentúra to uviedla vo vyhlásení, podľa ktorého žiadosť podala nemecká firma R-Pharm Germany. Tá je súčasťou ruskej spoločnosti R-Pharm. Látku vyvinutú ruským ústavom Nikolaja Gamaleja, ktorou sa už bez únijného schválenia očkuje v Maďarsku, nakúpil Igor Matovič.

EMA začala hodnotenie na základe doterajších výsledkov laboratórnych štúdií a klinických štúdií na dospelých ľuďoch. "Tieto štúdie naznačujú, že Sputnik V spúšťa produkciu protilátok a imunitných buniek, ktoré cielia na koronavírus SARS-CoV-2 a môžu pomôcť v ochrane proti covidu-19," uviedla EMA.

Agentúra v prvej polovici februára popierala skoršie informácie ruskej strany, že žiadosť o hodnotenie už bola podaná.

EMA zatiaľ pre použitie v štátoch EÚ schválila tri proticovidové vakcíny, a to od firiem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna. V súčasnosti hodnotí tiež látku spoločnosti Johnson & Johnson, ktorej schválenie sa očakáva budúci týždeň. Jedná tiež s ďalšími desiatkami výrobcov. Hodnotenie zvyčajne trvá niekoľko mesiacov.

Ak by niektorý členský štát chcel nasadiť vakcínu neschválenú EMA, môže v núdzovom režime provizórne schváliť použitie prípravku sám. Na rozdiel od registrácie u EMA však potom nenesie za prípadné problémy s vakcínou zodpovednosť výrobca, ale konkrétny štát.

Použitie Sputnika V na vlastnú päsť schválilo Maďarsko. Tiež Slovensko už získalo ruskú vakcínu, prvá zásielka dorazila do krajiny tento týždeň v pondelok. Okolnosti jej nákupu bez súhlasu vlády vyvolali krízu vo vládnej koalícii.