Česko vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí boli identifikovaní ako agenti tajných služieb

Český premiér Andrej Babiš a prvý podpredseda vlády Ján Hamáček vystúpili dnes 17. apríla na mimoriadnej tlačovej konferencii na ministerstve zahraničných vecí. Babiš na TK oznámil, že do výbuchu muničného areálu vo Vrběticích v roku 2014 boli podľa zistení českých bezpečnostných zložiek zapojení príslušníci ruskej tajnej služby GRU. Z Česka bude kvôli tomu vyhostených 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí boli identifikovaní ako členovia ruských tajných služieb.

České bezpečnostné zložky majú dôvodné podozrenie, že do výbuchu muničného areálu vo Vrběticích na Zlínsku v roku 2014 boli zapojení príslušníci ruskej tajnej služby GRU. Novinárom to dnes večer povedal premiér Andrej Babiš (ANO). Z Česka bude kvôli tomu vyhostených 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí boli identifikovaní ako členovia ruských tajných služieb. ČR musia opustiť do 48 hodín, uviedol vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD. Polícia hľadá dvoch mužov s ruským pasom, keď vybuchol sklad Vrbětice, boli v ČR.

"Na základe jasných dôkazov, získaných vyšetrovaním našich bezpečnostných zložiek, musím konštatovať, že existuje dôvodné podozrenie o zapojení dôstojníkov ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU, jednotky 29155, do výbuchu muničných skladov v areáli Vrbětice v roku 2014," uviedol Babiš. Spôsob a formu zapojenia ruských agentov nijako nepriblížil.

Premiér pripomenul, že pri prvom z výbuchov zahynuli dvaja ľudia. Explózia spôsobili značné materiálne škody a vyžiadali si evakuáciu obyvateľov z blízkych obcí. Pri výbuchoch bolo zasiahnutých 1319 hektárov pôdy, z toho zhruba 341 hektárov priamo v areáli.

Babiš dodal, že Hamáček ho o prípade informoval v piatok večer a dnes bol o celej záležitosti informovaný aj prezident Miloš Zeman. "Prezident nám vyjadril absolútnu podporu," povedal premiér. Babiš ocenil prácu polície, najmä Národnej centrály boja proti organizovanému zločinu (NCOZ). Prípad ďalej vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní. "Česká republika je zvrchovaný štát a musí na tieto bezprecedentné zistenia zodpovedajúcim spôsobom reagovať," dodal.

Hamáček uviedol, že sa ako minister zahraničia rozhodol "vyhostiť všetkých pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli našimi tajnými službami jasne identifikovaní ako dôstojníci ruských tajných služieb SVR a GRU". SVR je Služba vonkajšej rozviedky, plný názov GRU je Hlavná správa rozviedky generálneho štábu ozbrojených síl Ruskej Federácie. "Do 48 hodín musí opustiť Českú republiku 18 pracovníkov ruskej ambasády," povedal Hamáček. Rozhodnutie oznámil dnes večer ruskému veľvyslancovi v ČR Alexandru Zmejevskému.

"Sme v podobnej situácii ako napríklad Veľká Británia v prípade pokusu o otravu v Salisbury v roku 2018," povedal Hamáček v narážke na otravu bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripala a jeho dcéry Julie. Konštatoval, že záležitosťou utrpia česko-ruské vzťahy. Uviedol, že o prípade budú informovaní spojenci v EÚ a v NATO a budú požiadaní o pomoc.

Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) pátra po dvoch mužoch s ruskými pasmi, ktorí sa v októbri 2014 pohybovali v Prahe, Moravskosliezskom a Zlínskom kraji. Oznámila to dnes česká polícia. Podľa fotografií i mien z pasov ide o rovnakých dvoch mužov, ktorí sú podozriví z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripala a jeho dcéry Julie v britskom Salisbury z roku 2018.

Server Respekt.cz dnes s odkazom na políciu uviedol, že obaja hľadaní muži s pasmi na fiktívne mená prileteli 13. októbra 2014 do Česka a boli vopred objednaní na návštevu muničného skladu vo Vrběticích. V tej dobe sa v sklade údajne nachádzali zbrane, ktoré mal nakúpiť bulharský obchodník so zbraňami. Zrejme dodával zbrane na Ukrajinu, ktorá bola práve vo vojne s Ruskom. Výbuch zrejme nemal nastať v Česku, ale až pri transporte zbraní v inej krajine.

Podľa serveru Seznam.Zprávy sa ruská rozviedka GRU zamerala na Vrbětice kvôli vojne v Sýrii, kam mala údajne z vrbětického skladu smerovať munícia. Podľa vyšetrovateľov mohlo ísť o sabotáž, aby zo skladu nemohla munície putovať k Američanom, ktorí tak chceli pomôcť povstalcom v Sýrii bojujúcim proti prezidentovi Assadovi. Rusi naopak Asadov režim podporovali. Web Lidovky.cz uviedol s odkazom na zdroje blízke vyšetrovaniu, že muži hľadaní NCOZ sa do areálu vo Vrběticích dostali už 15. októbra, deň pred výbuchom, a nastražili tam výbušné zariadenie. To však s najväčšou pravdepodobnosťou explodovalo skôr, ako plánovali, zabiť zrejme malo niekoho, komu bola určená dodávka zbraní, uviedli Ľudovky.

Vicepremiér touto záležitosťou zdôvodnil to, prečo bližšie nekomentoval zrušenie svojej pondelňajšej cesty do Moskvy, kde chcel rokovať o prípadných dodávkach ruskej vakcíny Sputnik V proti koronavírusu. "Jednoducho som nemohol postupovať inak," dodal.

Sklad číslo 16 vo Vrběticích explodoval 16. októbra 2014, druhý sklad číslo 12 potom 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Munície uložená v ďalších skladoch bola z Vrbětic odvezená.