Česká televízia prinesie pokračovánie Kukaček, nové detektívne seriály aj filmové premiéry

Česká televize (ČT) divákům ve svém jarním schématu nabídne třináctidílné pokračování seriálu o záměně dětí Kukačky, detektivní příběhy i filmové premiéry. Na Nový rok uvede snímek režiséra Davida Ondříčka Zátopek a 2. ledna novou sérii Místa zločinu České Budějovice. V návaznosti na výročí začátku svého vysílání ČT nabídne například dramatickou pětidílnou sérií Volha odehrávající se v době normalizace. Pro nejmenší diváky na Déčku pak připravila šest nových večerníčkových příběhů vyrobených technologií 3D počítačové animace. Novináře o tom dnes informoval generální ředitel ČT Petr Dvořák.

ČT oslaví 1. ledna 30. výročí České televize a 1. května 70. výročí zahájení vysílání Československé televize. "Samotné oslavy sice nebudou příliš bujaré, protože si uvědomujeme realitu, ve které veřejnoprávní média fungují, ale budeme chtít připomenout cestu, kterou televize veřejné služby urazila," uvedl Dvořák. V závěru letošního roku se s diváky kvůli úsporným opatřením rozloučí stanice ČT3.

V lednu začne ČT mimo jiné vysílat osmidílný komediální seriál Dobré ráno, Brno! režiséra Jana Prušinovského. Po Čtvrté hvězdě, Trpaslíkovi a Mostu! provede režisér diváky s nadsázkou přípravou a vysíláním oblíbeného ranního pořadu Dobré ráno. "Je to fraška z profesního prostředí. Pouštěli jsme ten seriál na festivalu Serial Killer v Brně. Byl u toho celý štáb Dobrého rána, o kterém to je. Smáli se a myslím, že tomu fandili," řekl ČTK Prušinovský.

V lednu také na obrazovky dorazí minisérie Docent režiséra Jiřího Stracha s Terezou Ramba a Ivanem Trojanem. ČT uvede i dva nové celovečerní televizní filmy Případ se štěnicí a Případ s koncem, které jsou zároveň posledními díly volného cyklu detektivních příběhů podle literárních předloh Hany Proškové v hlavních rolích s Viktorem Preissem a Davidem Matáskem.

ČT také představí 17 snímků, které vznikly v její koprodukci. Kromě Zátopka diváci uvidí sportovní drama Poslední závod, komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Mimořádná událost či Kdyby radši hořelo, animovaný snímek Moje slunce Mad, pohádku Myši patří do nebe nebo dramata Okupace a Chyby.

Ve šlépějích českého génia bude putovat šestidílná televizní minisérie Stopy Járy Cimrmana spolu s herci Zdeňkem Svěrákem, Miloněm Čepelkou, Petrem Bruknerem a průvodcem Miroslavem Táborským. Kulturní stanice ČT art odvysílá druhou řadu talk show Ikony Kamila Střihavky, premiérové dokumentární cykly Dirigenti a Varhanní NEJ, sérii koncertů klasické hudby, ale i zajímavé počiny světové televizní a filmové tvorby.

Česká televize byla loni nejsledovanější televizní skupinou. Mezi diváky staršími 15 let získala podíl přes 32 procent. Konkurenční Nova ovládla mladší diváckou skupinu mezi 15 a 54 lety s podílem 33 procent. Prima byla v obou diváckých skupinách třetí s podílem 25, respektive 23 procent. Vyplývá to z údajů televizí.