Alžírsky parlament schválil nový mediálny zákon, podľa RSF obmedzí slobodu tlače

Alžírsky parlament vo štvrtok schválil nový mediálny zákon, ktorý sprísňuje kontrolu nad činnosťou novinárov a zavádza voči nim nové obmedzenia, píše agentúra Reuters. Podľa mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) časti novely povedú k obmedzeniu slobody tlače.

Zákon zakazuje alžírskym médiám prijímať akékoľvek finančné prostriedky alebo materiálnu pomoc od akéhokoľvek "zahraničného subjektu". Minister pre komunikáciu Muhammad Búslimání uviedol, že cieľom zákona je "zakotviť slobodu a pluralitu tlače" a "chrániť ho pred všetkými formami deviácie".

Nový zákon ale podľa Reuters v praxi odoberá Alžírčanom s dvojitým občianstvo právo vlastniť či prispievať médiám v Alžírsku.

Na rozdiel od doterajšieho zákona, ktorý na založenie novín vyžadoval formálne povolenie od ministerstva komunikácií, podľa novej legislatívy bude novinárom stačiť vyhlásenie.

Začiatkom tohto mesiaca súd v Alžírsku odsúdil významného novinára Ihsana Kadiho na päť rokov odňatia slobody, Hlasný kritik vlády, ktorý bol zatknutý 24. decembra, bol obvinený z prijímania finančných prostriedkov zo zahraničia.