Syn Putinovho hovorcu vraj slúžil na Ukrajine, predtým sa mobilizácii vyhýbal

Syn kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova uviedol, že slúžil na Ukrajine pod falošným menom ako delostrelec v jednotkách Wagnerovej skupiny. Tridsaťtriročný Nikolaj Peskov to povedal prokremeľskému ruskému denníku Komsomolskaja pravda. Spolupracovníci väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navalného ho ale vlani vo fingovanom telefonáte pristihli, ako sa snaží využiť svoje postavenie a vyhnúť sa mobilizácii. Po sieťach sa v poslednej dobe šíri video s priznaniami žoldnierov z Wagnerovej skupiny k vraždám desiatok ukrajinských detí.

"Bolo to z mojej iniciatívy," povedal Nikolaj Peskov, ktorého otec pôsobí ako hovorca Vladimíra Putina od roku 2008, v rozhovore. "Považoval som to za svoju povinnosť," dodal. Uviedol tiež, že si odslúžil necelý polrok pod falošným menom, aby skryl svoju pravú identitu. Podľa denníka dostal medailu za statočnosť.

Na otázku, ako sa na jeho službu pozeral jeho otec, Nikolaj Peskov odpovedal: "Myslím, že je na mňa hrdý. Otec mi povedal, že som sa rozhodol správne."

Zakladateľ a finančník wagnerovcov Jevgenij Prigožin povedal, že sa naňho obrátil Dmitrij Peskov a požiadal ho, aby jeho syna prijal ako delostrelca.

"Zo všetkých mojich známych poslal syna len jeden človek, Dmitrij Sergejevič Peskov, ktorý mal svojho času povesť absolútneho liberála. Prišiel za mnou a povedal: 'Vezmi ho ako prostého delostrelca'," povedal Prigožin vo videu zverejnenom na telegrame.

Nikolaj Peskov sa narodil v roku 1990 a podľa denníka Kommersant žil v Británii v desaťročí po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991. Potom sa vrátil do Ruska a v rokoch 2010-2012 slúžil pri strategických raketových silách.

Vlani v septembri zavolal Peskovovi mladšiemu spolupracovník Navalného, ktorý sa vydával za zástupcu vojenského komisariátu, a žiadal ho, aby sa dostavil do odvodného oddelenia. Peskov junior mu vtedy povedal, že nikam nepôjde a že situáciu bude riešiť na inej úrovni, uvádza sa v zázname hovoru zverejnenom na internete.