Novinárka vypovedala na súde, že ju Trump znásilnil

Bývalá novinárka Elle J. Carrollová dnes na súde v New Yorku vypovedala, že ju neskorší americký prezident Donald Trump v roku 1996 odprevadil do obchodu s oblečením a tam ju znásilnil.

Trump na súd zatiaľ osobne neprišiel, obvinenie ale odmieta, píše agentúra AP. Sudca Lewis Kaplan dnes Trumpa kritizoval za jeho najnovšie príspevky na sociálnej sieti Truth Social, ktoré boli podľa sudcu "úplne nevhodné", uviedol denník The Guardian. Carrollová žaluje Trumpa za napadnutie a ohováranie a žiada odškodnenie po tom, čo Trump jej obvinenie označil za lož.

Carrollová v roku 2019 vo svojej knihe Trumpa obvinila, že ju v 90. rokoch znásilnil v prezliekacej kabínke v obchode s oblečením v New Yorku oproti mrakodrapu Trump Tower. Trump na obvinenie reagoval vyhlásením, že Carrollová je klamárka, a povedal, že incident sa stať nemohol, pretože ona "nie je jeho typ".

"Som tu, pretože ma Donald Trump znásilnil, a keď som o tom napísala, povedal, že sa to nestalo. Klamal a zničil moju povesť a ja som tu, aby som sa pokúsila získať svoj život späť," vypovedala Carrollová na súde, ktorý začal v utorok.

Trump, ktorý sa zatiaľ na rokovaní nezúčastnil, označil prípad za "vymyslený podvod" a právnika Carrollovej za "politického agenta". Sudca Kaplan varoval právnikov bývalého prezidenta, že takéto vyjadrenia k prípadu by mohli Trumpovi privodiť ďalšie právne problémy.

Proces sa koná na federálnom súde pre občianskoprávne spory, čo znamená, že Trumpovi bez ohľadu na výsledok nehrozí väzenie. Nemusí sa tiež dostaviť na súd a jeho právnici naznačili, že s najväčšou pravdepodobnosťou nebude vypovedať. Carrollová požaduje od Trumpa bližšie nešpecifikované odškodné a odvolanie výrokov o tom, že klame. Proces bude trval ešte asi týždeň.