Bild: Ukrajinci sa pokúsili zabiť Putina s pomocou dronu

Bild: Ukrajinci sa pokúsili zabiť Putina s pomocou dronu Ilustr. foto: Facebook Vladimir Putin

Ukrajinci sa pokúsili zabiť ruského prezidenta Vladimíra Putina s pomocou bezpilotného lietadla naloženého výbušninou. Informoval o tom dnes na svojich stránkach nemecký bulvárny denník Bild. Podľa neho sa atentát nepodaril, ruské úrady akciu napriek tomu držia v tajnosti.

 Ukrajinský dron UJ-22 podľa zistenia denníka odštartoval v nedeľu večer s cieľom zasiahnuť ruského prezidenta pri návšteve priemyselnej zóny Rudňovo v Moskovskej oblasti, ktorá je od Ukrajiny vzdialená zhruba 500 kilometrov.

"Minulý týždeň naši spravodajcovia dostali informácie o Putinovej ceste do priemyselného parku v Rudnevo. V súlade s tým vzlietol náš dron kamikadze, preletel všetkými prostriedkami protivzdušnej obrany Ruskej federácie a zrútil sa neďaleko priemyselného parku," citoval Bild analytika Jurija Romanenka, ktorý má blízko k ukrajinským tajným službám.

Ruské médiá v tento deň skutočne informovali o tom, že ukrajinský dron UJ-22 sa zrútil pri dedine Vorovskogo, ktorá sa nachádza asi 20 kilometrov východne od priemyselnej zóny Rudňovo. V bezpilotnom lietadle potom bolo objavených 17 kilogramov trhaviny C4. Agentúra TASS v utorok uviedla, že v okolí Moskvy boli nájdené tri zrútené bezpilotné lietadlá - kvadroptéry - vybavené kamerami a bez rozpoznávacích znakov. Jeden z týchto dronov sa podľa nej nachádzal neďaleko miesta, kde bolo v nedeľu nájdené ukrajinské bezpilotné lietadlo s výbušninami. Ruské bezpečnostné zložky pracujú s hypotézou, že tieto drony mohli navádzať bezpilotné lietadlo s trhavinou.

Novinár blízky Putinovi Pavel Zarubin v nedeľu bez bližšieho časového upresnenia uviedol, že prezident plánuje "návštevu priemyselného parku v Moskve". Na sociálnych sieťach sa súčasne objavili snímky, na ktorých je vidieť šedý trávnik pred hlavnou budovou dodatočne postriekaný zelenou farbou, čo možno podľa denníka Bild považovať za náznak blížiaceho sa Putinovho príchodu.

Nie je jasné, či chcel ruský vodca skutočne park navštíviť už v nedeľu, na miesto každopádne tento deň neprišiel. Kremeľ oznámil, že prezidentská návšteva technologického parku, kde sa majú vyrábať ruské bezpilotné lietadlá, sa uskutoční dnes.

"Je jasné, že presný úder na hlavu ruského štátu pomocou dronu kamikadze je takmer neuskutočniteľná akcia. Ale už samotná skutočnosť, že sa taký dron prederie až na miesto, ktoré sa Putin chystá navštíviť, je pre ruského diktátora fackou," povedal denníku v Nemecku žijúci politológ ruského pôvodu Sergej Sumlennyj.

Denník The Washington Post začiatkom týždňa s odvolaním sa na uniknuté dokumenty amerických tajných služieb uviedol, že vedenie ukrajinskej vojenskej rozviedky pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu plánovalo vykonať zásadné útoky vo vnútri Ruska. Američania, ktorí tajne sledovali ukrajinské plány, podľa amerického denníka nakoniec útok Kyjevu rozhovorili v obave z možnej agresívnej reakcie zo strany Kremľa.