Kľúčovým dôkazom pri smrteľného pádu matky a syna z trajektu je záznam kamier

Kľúčovým dôkazom pri smrteľného pádu matky a syna z trajektu je záznam kamier Ilustr. foto: Omediach.com

Smrť tridsaťšesťročnej Pauliny a jej sedemročného syna Lecha otriasla celým Poľskom a na svetlo stále vychádzajú nové fakty o tragédii, uviedol dnes portál Onet o štvrtkovom nešťastí.

Nešťastie bolo najprv interpretované ako pád dieťaťa do mora počas plavby medzi Švédskom a Poľskom. Vzápätí za dieťaťom z lode do Baltu skočila aj jeho matka. Hoci ich záchranári prepravili vrtuľníkmi do nemocnice vo Švédsku, ani jeden neprežil. Medzitým prokuratúra oznámila, že vyšetruje "vraždu dieťaťa a samovraždu jeho matky". Kľúčovú úlohu v tomto vývoji podľa serveru zohrali zábery z kamier monitorujúcich dianie na lodi.

"Zaistili sme nahrávky, ktoré nepotvrdzujú (prvotnú verziu) rozšírenú v médiách, že dieťa spadlo cez palubu a dospelá osoba skočila za ním. To je všetko, čo môžem povedať," uviedla Agnieszka Zembrzycká, hovorkyňa spoločnosti Stana Line, na ktorej lodi sa tragédia odohrala.

Na nahrávkach je podľa neoficiálnych informácií denníka Super Express vidieť, že tesne pred tragédiou žena drží dieťa, ktoré sa k nej túli. Vyšetrovatelia, ktorí rekonštruujú priebeh udalostí, vypočúvajú svedkov a zaistili okrem iného kočík a mobilný telefón.

Jedna zo spolucestujúcich novinárom povedala, že ju zarazilo, že také veľké dieťa je stále v kočíku, ale pomyslela si, že chlapec je možno hendikepovaný. Sama žena pôsobila unavene a v depresii, uviedla žena, ktorú tlač predstavila len ako pani Beatu. "Prešla som okolo nej. Teraz je mi ľúto, že som sa nepokúsila nadviazať kontakt, nepustila sa do reči. Nemala som nijako zvlášť naliehavý pocit, že potrebuje pomôcť, ale bolo by lepšie, keby som u nej ostala. Ale bola mi zima, a tak som zostúpila do podpalubia,“ poznamenala.

Žena menom Paulina bola zo severopoľského mesta Grudziądz, zatiaľ čo jej syn Lech mal oficiálne bydlisko v trojmestí Gdansk-Gdynia-Sopoty. Jeho otec neudržiaval kontakty s rodinou, žije v zahraničí, ale nie vo Švédsku, dodal Onet.