Pacientov s diabetom výrazne pribúda. Aké prvotné príznaky si treba všímať?

Pacientov s diabetom výrazne pribúda. Aké prvotné príznaky si treba všímať? Ilustr. foto: VŠZP

Epidémia 21. storočia. Aj tak nazývajú odborníci globálny rast ochorenia diabetes. K najrozšírenejším civilizačným chorobám patrí aj na Slovensku, a to u dospelých aj detí. Neliečený diabetes môže viesť k závažným zdravotným problémom, preto je veľmi dôležité včas rozpoznať jeho príznaky a vyhľadať lekára.

Diabetes, známy aj ako cukrovka, je chronické, metabolické ochorenie, ktoré sa spája s vysokou hladinou glukózy v krvi. Tento stav môže nastať, keď telo nedokáže správne využívať inzulín (diabetes 2. typu) alebo nedokáže produkovať dostatočné množstvo inzulínu (diabetes 1. typu). Ak sa pacient nesprávne lieči, ochorenie môže mať vážne dôsledky na zdravie a vyústiť napríklad do poškodenia obličiek, srdca, očí a nervov.

Situácia sa zhoršuje aj na Slovensku

Najrozšírenejší je diabetes 2. typu, ktorý sa vyskytuje zvyčajne u dospelých. Jeho prevalencia dramaticky vzrastá, a to aj na Slovensku. „Už najmenej štyri desaťročia pozorujeme výrazný nárast počtu novomanifestovaných ľudí s diabetom všetkých typov, podobná je situácia aj u detí. Každý ďalší rok prevýši v počte nových pacientov predchádzajúci rok. Hovorí sa o epidémii diabetu a situácia je rovnaká v mnohých krajinách sveta,” vysvetľuje MUDr. Ľubomír Barák, CSc., vedúci Detského diabetologického centra SR, diabetológ pre deti aj dospelých. Ako ďalej informuje, na Slovensku je v súčasnosti odhadovaných okolo 380 000 dospelých ľudí s diabetom. Z tohto počtu je zhruba 32 000 pacientov s diabetom 1. typu. Zanedbateľný počet pacientov má diagnostikovaný iný špecifický typ diabetu, napr. gestačný diabetes, ktorý vzniká počas tehotenstva. Veľkú väčšinu tak tvoria ľudia s diabetom 2. typu.

Odhady zverejnené v magazíne The Lancet naznačujú, že do roku 2050 by na celom svete mohlo žiť s cukrovkou viac ako 1,31 miliardy ľudí. Tento nárast (z 529 miliónov v roku 2021) bude spôsobený nárastom diabetu 2. typu, ktorý súvisí s prevalenciou obezity a demografickými zmenami. V 80 % prípadov má cukrovka príčinu v nadváhe alebo obezite, nedostatočnej fyzickej aktivite či v nevhodnej strave bohatej na spracované potraviny. Riziko vzniku cukrovky však môžu ľudia znížiť celkovou zmenou životného štýlu.

Ako zistiť, či môže ísť o diabetes?

Včasné odhalenie a liečba cukrovky môžu znížiť riziko vzniku komplikácií ochorenia. Aj preto je dôležité venovať pozornosť prvotným symptómom. „Príznaky sú síce zhodné pre všetky typy diabetu, ale najjednoduchšie sú poznateľné pri type 1. Sú výrazné a nedajú sa nevidieť. Treba tiež upozorniť na to, že typ 2 u dospelých je až v 90 % prípadov spojený s obezitou,” vysvetľuje Ľubomír Barák. Ako dodáva, medzi najčastejšie príznaky patrí extrémny smäd, suchosť v ústach, lepivé sliny, výrazné pitie tekutín (často aj sladkých, na ktoré majú pacienti chuť), a to aj v noci, časté močenie cez deň aj v noci. U detí nie je raritou, že príde k pomočeniu sa, a to aj u 14 až 15-ročných. K ďalším príznakom patrí nápadné chudnutie, ktoré je najvýraznejšie u detí. Dá sa u nich pozorovať strata aj piatich kilogramov v priebehu týždňa, čo je často štvrtina hmotnosti dieťaťa. „Ak sa nepríde na diagnózu dostatočne rýchlo, vedú tieto príznaky k rozvoju diabetickej ketoacidózy, čo je život ohrozujúci stav a je typický najmä pre typ 1,” upozorňuje Ľubomír Barák.

Pomáha zdravý životný štýl aj lieky

Pacientom s diabetom 2. typu sa liečba „šije na mieru“, keďže každý má iné štádium ochorenia alebo iné pridružené ochorenia. „V súčasnosti neexistuje žiaden liek, ktorý by dokázal diabetes úplne vyliečiť, no dostupné liečivá alebo inzulín dokážu korigovať priebeh ochorenia a znižovať výskyt komplikácií. Na slovenskom trhu je dostupná široká škála liekov, ktoré sa uplatňujú v liečbe tohto ochorenia, a ktoré ovplyvňujú hladinu cukru rôznym spôsobom, napr. stimulujú uvoľňovanie inzulínu v pankrease, zvyšujú schopnosť organizmu využiť inzulín alebo znižujú tvorbu glukózy v pečeni či spomaľujú vstrebávanie cukru v čreve,“ informuje Jana Sokolová, Therapeutic Area Manager spoločnosti Zentiva.

Pacienti s diabetom 2. typu dokážu zlepšiť svoj zdravotný stav aktívnym prístupom a spoluprácou s lekármi. Úprava životného štýlu zahŕňa najmä dodržiavanie diéty, pravidelnú pohybovú aktivitu, a ak je to potrebné, aj úpravu hmotnosti.

Mýty o diabete

Mýtus: Ľudia s cukrovkou si nemôžu dať sladkosť

Keďže cukrovka ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi, mnohí ľudia si myslia, že sa pacienti s diabetom musia vyhýbať potravinám obsahujúcim cukor. Ak sú však sladkosti súčasťou zdravého stravovacieho a cvičebného plánu, môžu ich jesť aj ľudia s cukrovkou. Základom je jesť všetko s mierou.

Mýtus: Diabetu sa dá vždy predchádzať

Diabetes typu 1 je autoimunitný stav, ktorému sa nedá zabrániť. Jeho príčina je stále neznáma. Pri diabete typu 2 však existujú rizikové faktory, ako obezita, nedostatok pohybu či zlá životospráva. Riziko vzniku cukrovky je však ovplyvnené aj faktormi, ktoré sa nedajú zmeniť, ako napr. rodinná anamnéza a vek.

Mýtus: Len ľudia s diabetom 1. typu potrebujú inzulín

Asi 50 percent ľudí s cukrovkou 2. typu bude potrebovať inzulín 6 až 10 rokov od diagnostiky, pretože pankreas časom produkuje čoraz menej inzulínu. Užívanie liekov v prípade potreby môže z dlhodobého hľadiska viesť k menšiemu počtu komplikácií a je súčasťou liečby cukrovky 2. typu. Ľudia s diabetom 1. typu musia nahrádzať inzulín každodenne, pričom si musia niekoľkokrát do dňa zmerať hladinu glukózy v krvi.