Hladovkári napadli televíziu, dosť o nich neinformovala

Stúpenci najvplyvnejšej regionálnej strany v juhopakistánskom meste Karáčí dnes prepadli miestnu televíznu stanicu, pretože podľa nich málo informovala o ich hladovke. Tú držia mnohí z nich na protest proti policajnej brutalite. Na sídlo televízie pálili zo strelných zbraní a potom ho vyrabovali, informovali úrady.

Páchatelia patrili k zástancom Národného hnutia muhadžírov (MQM), ktoré má pod kontrolou väčšinu 20milionového Karáčí. Hnutie často obviňujú, že k upevneniu moci používa násilie a zastrašovanie.

Televíziu prepadol dav po tom, čo sa na jej spravodajstvo sťažoval duchovný vodca Altaf Husain, ktorý od roku 1992 žije v exile v Londýne. Privolané poriadkové sily proti útočníkom zasiahli. Pri potýčkach utrpelo mnoho ľudí zranenia. Zhorelo tiež jedno policajné vozidlo.

Národné hnutie muhadžírov bolo založené v roku 1984 ako strana obhajujúci záujmy muhadžírov, teda moslimských prisťahovalcov z Indie, ktorí hovoria urdčinov a tvoria 70 percent obyvateľov Karáčí. Do Pakistanu prišli v roku 1947 po rozdelení Indie. V minulosti boli niekoľkokrát súčasťou vládnucej koalície v Pakistane. Vodca Husain je vyšetrovaný pre podozrenie z prania špinavých peňazí.