Kto je kto v seriáli Vlci?

Kto je kto v seriáli Vlci? Foto: JOJ

Rodinný dramatický seriál VLCI rozpráva divákom príbeh, ktorý je voľne inšpirovaný skutočnými politickými vraždami z 90. rokov 20. storočia.

 

 

O čom je seriál?

Sudca Hirsch sa ako kandidát na predsedu najvyššieho súdu teší obľube verejnosti, pre ktorú je synonymom spravodlivosti. Nik ale netuší, že si stráži kruté tajomstvo - pred 20 rokmi nespravodlivo odsúdil priateľa, ktorý vo väzení spáchal samovraždu. Keď Hirsch získa vysnívaný poľovnícky zámok aj s revírom, zoznámi sa s mladým horárom Andrejom, ktorý je synom Hirschovej obete. Hirsch robí všetko pre to, aby sa mladý muž nikdy nedozvedel, za akých okolností jeho otca odsúdil. Jeho manipulácie však skomplikuje láska. Jeho dcéra, právnička Alica sa s Andrejom, ochrancom lesa stretne a kým on získa stopu, vďaka ktorej by mohol očistiť svojho otca, zamilujú sa do seba.

Odporúčame aj: Pozrite sa, kde sa odohráva nový seriál Vlci

Odporúčame aj: Do seriálu Vlci prichádza Elena Podzamská, bude hrať záhadnú pani

Hirsch ale netuší, že on sám sa v minulosti stal len hračkou v rukách mocnejších, ktorí ho teraz znova donútia konať. Musí opäť našiť vraždu na nevinného človeka - na Andreja.

Kto je kto v seriáli Vlci (postavy a herci)?

Eduard Hirsch (Ivan Krúpa)

Foto: JOJ
Vážený sudca Hirsch je v skutočnosti človek, ktorý celý život baží po moci. Nezdráha sa urobiť čokoľvek pre to, aby kráčal čoraz vyššie a aby sa jeho jediná dcéra Alica mala dobre. Spoznávame ho vo chvíli, keď spravodlivo rozsúdi veľký proces a médiá ho vyhlásia za národného hrdinu. Na Slovensku vďaka nemu zvíťazil obyčajný slabý človek a finanční oligarchovia prišli o milióny! Nik ale netuší, že Hirschov postup je len dobre naplánovaná politická hra. Jeho imidž záchrancu ho vynesie na miesto predsedu najvyššieho súdu.

Odporúčame aj: Nový 40-dielny seriál JOJ Vlci je inšpirovaný skutočnými politickými vraždami

Alica Hirschová (Natália Germani)

Alica jeFoto: JOJ krásna, zdravo sebavedomá a priebojná žena, ktorej cestu do sveta úspešných vydláždil jej otec zlatom. V živote nemusela robiť žiadne kompromisy. Po mame Kláre je vášnivá, vtipná a až chorobne čestná, po otcovi zanovitá, pracovitá a veľmi ambiciózna. Miluje právo a spravodlivosť, podobne ako jej otec, ktorý je jej najväčším a len ťažko prekonateľným mužským aj životným vzorom. Vyštudovala právnickú fakultu, doktorát si robila na prestížnej zahraničnej univerzite, odkiaľ jej kroky prirodzene viedli na pôdu medzinárodného práva. Alica prichádza zo Štrasburgu domov s dobrou správou - dostala vysnenú pracovnú ponuku na súdnom dvore v Haagu.

Andrej Urban (Daniel Žulčák)

 Foto: JOJ

Syn Hirschovej obete, Michala Urbana, ktorého smrť zasiahla jeho príbuzných silou víchrice. Z Andreja sa príliš skoro stala úplná sirota. Jeho detstvo, poznačené verejnou potupou, zachránil starý otec, ktorý Andreja prichýlil v horárni vo Vlčej doline. Tu nadobudol k prírode dôverný vzťah, vyštudoval lesnícku školu a časom vystriedal starého otca v starostlivosti o milovaný les. Pri horárni prevádzkuje záchrannú stanicu pre poranené zvieratá a je vedúcim projektu na ochranu a reintrodukciu vlka. Kým však on prednáša v zahraničí, doma jeho odporcovia predajú časť lesa spolu s poľovníckym kaštieľom a revírom do súkromných rúk sudcu Hirscha. Andrej sa však nemieni vzdať bez boja - je rozhodnutý spochybniť legálnosť predaja, zorganizovať petíciu a bojovať do posledného dychu.

Viliam Brázda (František Kovár)

Foto: JOJ

Na prvý pohľad starček na sklonku svojho života. Celý čas Eduardovi pomáhal, aby sa stal tým čím je. Aj keď si to Eduard možno neuvedomuje, Viliam si za svoje „dobré skutky" vyberá poriadne vysokú daň. Viliam vyzerá ako vetchý a chorľavý človek, no ešte vždy drží moc v tejto krajine pevne za opraty. On je totiž ten, ktorý v zákulisí hýbe šachovými figúrkami, ktorými sú dnes politici, či úspešní podnikatelia.

Dagmar Kráľovičová (Anna Javorková)

Foto: JOJ

Eduardova dlhoročná pravá ruka. Viliam sa jej ako mladej slobodnej matky ujal a zabezpečil jej a jej synovi všetko, čo k spokojnému životu potrebovali. Dagmar nikdy neprestala byť Viliamovi vďačná a vyrástla z nej pragmatická žena. Dokázala byť očarujúca až krehká, ale neštítila sa ani špinavej práce, ktorú bolo treba pri prevode štátneho majetku občas vykonať. Bola to práve ona, kto realizoval Viliamove obchodné „tipy", čistil terén, najímal biele kone a po dátume exspirácie sa postaral o ich „pokojnú budúcnosť". A len ona a Viliam vedia, kto je skutočným otcom jej syna Rada.

Radovan Kráľovič (Milan Ondrík)

Foto: JOJ

Rado je veľmi ambiciózny a šikovný výkonný riaditeľ v Hirschovej právnickej firme. Matkine privysoké nároky a pracovný stres ho však doviedli až k závislosti na kokaíne. Rado pár rokov tvoril s Alicou hviezdny pár, spojenie dvoch silných a úspešných rodov. Hirsch z toho nebol nadšený, ale pre Alicu bol Rado od detstva jej najbližším priateľom, keď prišla o mamu. Rado má Alicu rád zo zištných dôvodov a pre jeho matku je ich vzťah prostriedkom na ovládnutie čoraz väčšej časti Hirschovho majetku a vplyvu. Až kým sa na scéne nezjaví Andrej a Rado kvôli klamstvám o Alicu príde. Andrej však Alicu sklame tiež a ona hľadá útechu znova v Radovom náručí.

Laco Urban (Ivan Romančík)

Foto: JOJ

Laco Urban žije celý svoj život v Úvaloch, kde dlhé roky pracoval ako lesník. To, čo sa stalo jeho synovi ho zlomilo a mučí ho aj následok – smrť nevesty a vnuk ako sirota. Podvedome verí, že Michal nebol zradca a zbabelec, ktorý by sa obesil a tak veľmi svojej rodine ublížil. Ale celé roky na to nemá jediný dôkaz. Dedo Urban sa snaží napraviť všetky chyby výchovy syna pri vnukovi, no je to tvrdý osamelý vlk. Aj k mladému Andrejovi je často kritický, aj keď ho nekonečne miluje, je to predsa jeho jediná rodina. Dedo Urban je smelý a nebojácny muž, ktorý sa snaží vyrovnať s osudom. Ak treba, ako bývalý horár vytiahne pokojne pušku na akéhokoľvek pytliaka.

Ňuška (Ľudmila Swanová)

Foto: JOJ

Rodina Hirschovcov si ju adoptovala ako Alicinu opatrovateľku a dodnes žije v rodine sudcu Hirscha. Napoly ako domáca a napoly ako stará mama, pričom obe funkcie úspešne kumuluje. Ňuška je typ „ženy z ľudu", so všetkým dobrým aj zlým, čo k tomu patrí. Vždy oddaná, so zmyslom pre spravodlivosť, za ktorú je ochotná bojovať podrezaným jazykom, no vždy so zmyslom pre humor. Jej ľudská múdrosť jej káže hľadať cestu pochopenia a porozumenia. Tajne je v kontakte s Alicinou matkou, aby jej podávala informácie o dcére, ktorá sa s ňou odmieta kontaktovať. Domácnosť Hirschových považuje za svoj domov a je ochotná svoje teritórium brániť ako vlčica.

Jožo Chmelár (Tomáš Vravník)

Foto: JOJ


Chmelár je miestny povaľač a opilec, čo smrdí grošom a má sekeru všade, kde sa dá. Poľovník, čo nikdy nič netrafí, robotník čo nevie poriadne dokončiť žiadnu robotu. Rado ho najme na upratovanie kaštieľa pred príchodom Hirscha a neskôr ho využije, aby sa zbavil podozrenia zo zabitia vlka. Chmelár je pre peniaze ochotný urobiť čokoľvek, aj vziať na seba vinu a doplniť ďalší zárez do trestného registru. Andreja a jeho vlky nenávidí. Nepotrvá dlho, kým sa mu podarí obrátiť proti nemu aj zopár ďalších chlapov, ktorí budú chcieť Andrejovi ublížiť.

Elena Malinová (Jana Labajová)

Foto: JOJ

Elena je krásna, zvodná žena, plne si vedomá svojich kvalít. Na strednej škole sa fatálne zamilovala do Andreja, no aj tak sa nakoniec vydala za Miloša. Nie z lásky, ale z trucu, že si Andrej miesto nej vybral vlky. Teraz žije s Milošom a malou dcérkou Eliškou v peknom domčeku. Možno sa neváľa v drahých kabelkách, no nemôže si sťažovať. Zamilovaný manžel dobre vie, čo má doma, a preto si Elenu neustále rozmaznáva. Ona však stále nie je v manželstve spokojná. Ani po toľkých rokoch nevie zabudnúť na Andreja.

Štefan Malina (Emil Horváth)

 

Foto: JOJ

Otec Miloša, starosta dediny. Člen poľovníckeho združenia. Má rád dobré vzťahy s mocnými a urobí čokoľvek, aby pomohol dedine a celej oblasti. Andreja pozná od malička, odkedy sa priatelil s jeho synom. Malina je na prvý pohľad láskavý a spravodlivý chlap, no v skutočnosti je oportunista a zbabelec, ktorý ide vždy tam, kde je to pre neho jednoduchšie a výhodnejšie. Nevie prekonať fakt, že jeho syn je „len" policajtom a vyhadzuje mu to na oči pri každej príležitosti.

Janka Bajanová (Dominika Kavaschová)

Foto: JOJ

Janka Bajanka je jediné milované dieťa Bohuška a Jarušky. Je usmievavá, má dobré srdce, no miestami je príliš naivná a prostoreká. Zo všetkého je prekvapená a všetko ju zaujíma. Pracuje v meste ako šéfkuchárka vo vychytenej reštaurácii, no práca je jediná oblasť, v ktorej sa jej darí. Nikdy nemala šťastie vo vzťahoch, pochopila, že muži ju chcú vždy len použiť a zahodiť a v istej miere je s tým aj zmierená. Jej aktuálnym životným poslaním je stať sa matkou a vie, že jej biologické hodiny neúprosne tikajú. Spísala si zoznam kvalít, ktoré vyžaduje od otca svojho dieťaťa a podarilo sa jej nájsť toho správneho darcu – majiteľa reštaurácie Emila, s ktorým má dokonca vzťah. Je ochotná urobiť všetko preto, aby mala jeho dieťa.

Jaruš Bajanová (Jana Oľhová)

Foto: JOJ

Jaruš je dievča z dobrej rodiny, ktoré sa vydalo za pána doktora. Aj ona si predstavovala pre Bohuša inú kariéru, ale boli do seba tak vášnivo zamilovaní, že s ním pokojne ostala v Úvaloch, aj napriek protestom malomeštiackej rodiny. Narodila sa im jediná dcéra Janka a šťastie bolo dokonalé. Jaruš a Bohuš sa jeden druhému nikdy neomrzia, lebo zdieľajú okrem manželskej postele aj inú vášeň – škriepky. Jaruš pracuje ako sestrička v Bohušovej ambulancií a zdá sa, že ordinuje ona. Všetko má pod kontrolou, vo všetkom sa vyzná najlepšie. Predovšetkým o tom rada rozpráva, hlavne aby naštvala Bohuša. Pravidelne za neho podpisuje recepty, veď dobre vie, že to Bohuš nenávidí. Chytá jeho meteority, dobre vie, že je na chytanie meteoritov Bohuš alergický. Ako zaklínadlo funguje jej slávna veta – prečo som sa radšej nevydala za Vlada Rusína! Používa ju však príliš často na to, aby ju Bohuš bral vážne.

MUDR. Bohuš Bajan (Peter Šimun)

Foto: JOJ

Kedysi dávno mal túžbu zamestnať sa vo veľkej nemocnici, ale od chvíle, čo sa so svojou milovanou Jaruš prisťahovali do Úvalov, zamiloval sa do tohto kraja a je spokojný ako obvodný lekár. Bohuš odrodil niekoľko generácií Úvalov, zreparoval nespočetne množstvo zlomených nôh, rúk a sŕdc a keď treba, pomôže aj pri liečení zranených, či chorých zvierat. Je uznávaný a milovaný všetkými obyvateľmi Úval, ale aj keď to tak nevyzerá, najviac zo všetkých ho miluje vlastná žena. Bohuš má obrovskú záľubu v zbieraní minerálov a meteoritov, no jeho najväčšou záľubou je škriepiť sa s milovanou ženou. Boj o to, ktorý z nich dvoch má pravdu, sa za roky stal skoro športom, kde sa Bohuš a Jaruš striedajú na stupni víťazov. S obľubou si vykrikujú všetko, čo sa im za 35 rokov manželstva prihodilo. Kedy Jaruš napriek zákazu chytala Bohušove meteority bez rukavíc, kedy Bohuš napriek zákazu vypil pivo v krčme, aby nemusel odviezť Jaruš do supermarketu na rodinné nákupy. Ich manželské súboje a hádky vždy gradujú, ale pointa je rovnaká – zmierenie a láska. Nech by sa hádali kvôli čomukoľvek, vždy sa na koniec pobozkajú.

Kvetka Ďurišová (Alena Ďuránová)

Foto: JOJ

Kvetka je nenápadná sestrička, ktorá sa stará o staručkého Viliama. Je s ním vo dne v noci, urobí všetko, čo mu na očiach vidí, aj keď je to pripálenie cigarety. A zároveň ho s pomocou liekov a prístrojov drží pri živote. Na prvý pohľad je to neškodná niktoška, no nikto netuší čo urobí, keď sa jej do rúk dostanú informácie, ktoré nemali. A rovnako ako ostatní, aj ona má zopár tajomstiev.

Klára (Elena Podzámska)

Foto: JOJ

Alicina matka, exmanželka sudcu Hirscha. Lekárka, profesionálka. Všetku svoju lásku venovala svojej dcére Alici, no život pri Hirshovi postupne prestala zvládať. Neustále ho z niečoho upodozrievala a utápala svoje trápenie v alkohole. Po nehode, pri ktorej takmer zabila seba aj Alicu, sa s Hirschom rozviedla a odišla žiť do zahraničia. Znovu sa vydala, no ďalšie dieťa nikdy nemala. Nikdy neprestala myslieť na Alicku a na to, že musí vyrastať bez matky. Po smrti svojej mamy sa vracia na Slovensko a snaží sa svojej dcére znova priblížiť.

Kubo Žabka (Dávid Hartl)

 

Foto: JOJ

Kubo pôsobí na prvý pohľad ako nešťastný a popletený lúzer. Račkuje a keď je v blízkosti pekná žena, úplne mu sčervenejú uši. Je tenký a slabý a chlapi z lesa sa mu často smejú, že nevládze makať. Kým oni nadvihnú kmeň stromu, Kubo zodvihne ledva polienko, ale o to viac sa snaží. Za komickou tvárou mladého chlapca sa skrýva tragický osud. S Andrejovou pomocou si našiel prácu v lese a teraz pomáha v horárni za ubytovanie a stravu pre seba a svoju rodinu. Svoju bláznivú mamu Máriu a rozkošnú sestričku Johanku tam doslova schováva pred okolitým svetom. Má totiž strach, že ak by vyšlo najavo, v akom stave je jeho matka, Johanku by odviedli rovno do domova. S pomocou Johanky, Andreja a deda Laca hrajú hru, že Mária je celkom v poriadku.