Aj najväčší americký denník musí šetriť, bude mať novú podobu

Aj najväčší americký denník musí šetriť, bude mať novú podobu Foto: WSJ

Tlačená verzia denníka The Wall Street Journal (WSJ) bude mať novú podobu.

Vydavateľ, ktorým je spoločnosť Dow Jones & Co, plánuje zlúčiť niekoľko sekcií a obmedziť počet oblastí, ktoré noviny v tlačenej verzii pokrývajú. K zmenám vydavateľa núti pokles záujmu o tlačenú reklamu. V novej podobe noviny prvýkrát vyjdú 14. novembra, uviedla agentúra AP.

"Všetky noviny čelia štrukturálnym problémom a my musíme vytvoriť novú tlačenú edíciu, ktorá bude schopná v dohľadnej dobe stať na pevných finančných základoch, zatiaľ čo naše digitálne horizonty sa ďalej rozširujú," uviedol šéfredaktor Gerard Baker.

Nová verzia novín bude mať menej stránok a menej priestoru pre umenie, kultúru a správy z New Yorku. Kvôli zníženiu nákladov noviny pripoja sekciu biznis a technológie k sekcii peniaze a investovania. Správy o životnom štýle, umení, športe a kultúre budú začlenené do časti nazvanej život a umenie. Počet správ z New Yorku bude nižší.

"Chcem zdôrazniť, že tieto zmeny a ich dopady na redakciu sú potrebné nielen preto, že sa musíme prispôsobiť meniacim sa podmienkam v tlačenej reklame, ale pretože z prieskumu medzi verejnosťou vieme, že čitatelia chcú stráviteľnejšie noviny," poznamenal Baker v obežníku, ktorým oznámil zmeny zamestnancom.

Pokles záujmu o tlačenú reklamu dopadá aj na ďalšie noviny. Napríklad mediálna spoločnosť The New York Times v stredu oznámila, že jej príjmy z reklamy prudko klesli, najmä u tlačených médií.

Denník The Wall Street Journal vydáva spoločnosť Dow Jones & Company, ktorá je divíziou mediálnej skupiny News Corporation. Podľa objemu nákladu je WSJ najväčším denníkom v USA. Vychádza šesťkrát týždenne a má tiež ázijskú a európsku verziu.