Vydavateľom klesol predaj novín, najviac denníku SME

Vydavateľom klesol predaj novín, najviac denníku SME Foto: Omédiách.com

Záujem o nákup novín na Slovensku je v tomto roku slabší. Vydavatelia najväčších celoštátnych denníkov zaznamenali za prvé tri štvrťroky ďalšie zníženie predaja tlačeného vydania denníkov.

Vyplýva to z údajov Kancelárie pre overovanie nákladov tlače - ABC SR a vydavateľstiev.

Pozíciu jednotky na slovenskom novinovom trhu si s odstupom udržal bulvárny denník Nový Čas. Predaj toho denníka za obdobie od januára do konca septembra dosiahol približne 90.500 výtlačkov denne, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje pokles o 5,6 percenta.

Na druhom mieste skončil tiež bulvárny denník Plus Jeden deň, ktorý predvlani ovládla skupina Penta. Priemerný predaj sa znížil o 1,4 percenta na približne 41.500 výtlačkov. Za ním v rebríčku predaja skončil denník Pravda, ktorý však neposkytuje údaje do systému ABC-SR.

Denník SME zaznamenal pokles denného predaja tlačeného vydania o 13 percent na zhruba 27.750 výtlačkov. Vydavateľ podľa ABC SR len v samotnom septembri predal tiež viac než 12.800 vydaní denníka Sme v elektronickej podobe.

Predaj Denníka N podľa jeho vydavateľa dosiahol v treťom štvrťroku asi 3500 výtlačkov denne. Denník, ktorý stavil na elektronické predplatné, mal tiež 19.000 predplatiteľov.

Pokles predaja zaznamenali aj Hospodárske noviny, ktoré patria do skupiny Agrofert Holding českého ministra financií Andreja Babiša. Priemerný predaný náklad denníka klesol o 4,6 percenta na takmer 11.700 výtlačkov.

V minulosti niektoré slovenské médiá a internetové portály ponúkali prístup k svojmu obsahu prostredníctvom predplatného v systéme Piano, z ktorého začali postupne vystupovať. Projekt spoločného predplatného na Slovensku končí, Piano bude vydavateľom poskytovať len individuálne riešenia.