Nadácia Zastavme korupciu napísala premiérovi odpoveď

Nadácia Zastavme korupciu napísala premiérovi odpoveď Foto:prezident.sk

Premiér Robert Fico v nedeľu v televízii TA3 okrem novinárov opakovane kritizoval aj Nadáciu Zastavme korupciu. Nadácia minulý týždeň spolu s redakciou Trend zverejnila informáciu, že nákupy v novej štátnej nemocnici Sv. Michala boli predražené.

 


Kauzu považuje premiér za politickú hru a viackrát v relácii zopakoval, že Nadácia tvorí pozadie budúcej politickej strany, za ktorou má byť Andrej Kiska.

 

Nadácia Zastavme korupciu už včera tieto obvinenia odmietla. Dnes zverejnila odpoveď premiérovi:

Premiér Robert Fico včera v televízii TA3 obvinil zakladateľov Nadácie Zastavme korupciu, že ich motivácia založiť protikorupčnú nadáciu bola politická a má slúžiť prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorý údajne pripravuje vlastnú stranu. Tieto ničím nepodložené obvinenia prevzali aj denníky Nový Čas a SME.

Predseda vlády R. Fico je právnik a ako právnik by mal ctiť pravidlá. Pravidlom pri vznesení obvinenia je, že žalujúci predloží dôkazy, ktoré podporujú jeho podozrenie. Premiér nepredložil nič. Jeho slovný útok na zakladateľov Nadácie a prezidenta Slovenskej republiky vnímame ako snahu odpútať pozornosť od prípadu 23-miliónového nákupu vybavenia Nemocnice sv. Michala, o ktorom sme informovali minulý týždeň a ďalej sa mu venujeme. V neposlednom rade sú premiérove obvinenia tiež nenáležitým spochybňovaním osobnej integrity zakladateľov Nadácie - Miroslava Trnku a Michala Bláhu, ktorí si vysokú dôveryhodnosť v očiach verejnosti na rozdiel od pána R. Fica získali poctivým podnikateľským príbehom.

Pánovi premiérovi by sme chceli pripomenúť, že Nadácia Zastavme korupciu bola založená v roku 2012, t.j. v čase, keď A. Kiska ani len netušil, či ho o dva roky neskôr ľudia zvolia za prezidenta. Premiérove slová sa nedajú označiť ani len za konšpiračnú teóriu, keďže pri nej sa nepreukázanými hypotézami či vymyslenými faktami vysvetľuje reálna udalosť. Tvrdenie o založení Nadácie z politických dôvodov však nemá s realitou nič spoločné.
Miroslav Trnka sa už mnohokrát vyjadril, že nikdy nezvažoval vstup do politiky. A ako v posledných týždňoch vyhlásil aj pre viaceré slovenské médiá, na tomto svojom postoji nemieni nič meniť ani v budúcnosti.

To podstatné, čo Nadáciu zaujíma, sú fakty o korupčných prípadoch a riešenia, ktoré korupciu obmedzia. Našej krajine by pomohlo, keby si tento prístup osvojila vláda a všetky politické strany. Do ich súperenia sa však premiérom ani nikým iným nenecháme zatiahnuť.


Odporúčame aj: Zástupca šéfredaktora píše Ficovi: Drahý Robert, odpustíš, no budem ti tykať

Fico na otázky redaktora TA3 ohľadom podozrení pri nákupoch v št. nemocnici reagoval takto: "Všimnite si, kto na Slovensku začína tvrdiť muziku? Je to skupina Penta. Cez také médiá, ako je Trend, ktorý stopercentne patrí Pente, cez také médiá ako je Plus 7 dní alebo Plus 1 deň neustále útočia na slovenské zdravotníctvo. Lebo Penta si chce stále posilňovať svoje postavenie v slovenskom zdravotníctve. Prirodzene je to penťácke médium – v tomto prípade Trend, ktorý zaútočil a pripravil uverejnenie niečoho, čo mu podstrčila absolútne neprofesionálne Nadácia," povedal Fico a v relácii niekoľkokrát zopakoval, že Nadácia je len pozadie na prípravu politickej strany, za ktorou má byť aj prezident Andrej Kiska.

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte nás na facebooku.