Slovenské denníky vyšli po vražde novinára v čiernom

Slovenské denníky vyšli po vražde novinára v čiernom Foto: omediach.com

  

 

Všetky celoštátne denníky vyšli dnes na znamenie solidarity so zavraždeným investigatívnym novinárom Jánom Kuciakom a jeho partnerkou Martinou Kušnírovou s čierno orámovanou titulnou stranou.

"Táto tragédia sa týka každého novinára, pretože cieľom nie je umlčať jedného, ale zastrašiť všetkých. Novinári si však uctia pamiatku svojho kolegu tým, že odvážne dokončia príbehy, ktoré on dokončiť nemohol," napísal denník Sme.

Podľa Denníka N sa novinári nemôžu s vraždou kolegu zmieriť a musia písať ešte viac. "Aj politici by mali pochopiť, že v hre je už skutočne všetko. Už sa nemôžu ďalej tváriť, že situáciu majú pod kontrolou, že možno kradnúť, ak to robia 'naši ľudia' a že novinári sú nepriatelia, ktorých stačí dostať pod tlak," uviedol denník N.

"Sú hranice, ktoré sa neprekračujú. Vraždiť novinára je jednou z nich. Tento úzus už neplatí. Hranicu sme prekročili. A za to by mal niekto pykať," píšu Hospodárske noviny.

Odporúčame aj: Pán premiér, milión eur na dolapenie vraha novinára nestačí

Denník Nový Čas označil zastrelenie novinára a jeho partnerky za popravu, na titulnej stráne zverejnil fotografiu zavraždenej dvojice. "Vražda, ktorá nemá v moderných dejinách obdobu," napísal denník, ktorý tiež pripomenul vyjadrenie polície, že motívom vraždy bola podľa polície zrejme Kuciakova novinárska práca.

"Úkladná vražda novinára kvôli jeho práci je útokom na demokraciu. Zavraždením dvoch mladých ľudí nám niekto odkazuje, že prekročí všetky medze preto, aby sa pravda o ňom nedostala na svetlo," napísal denník Pravda. Dodal, že Slovensko už zažilo zastrašovanie novinárov, ich fyzické napadnutie, ničenie majetku či povesti, ale teraz sa podľa všetkého zaradilo medzi krajiny, v ktorých môžu novinári kvôli svojej práci aj zomrieť.

Denníky priniesli aj vyjadrenia slovenskej Asociácie vydavateľov tlače a vyjadrenia šéfredaktorov denníkov. Vyzývajú k podniknutiu krokov potrebných k odhaleniu zločincov a na zaistenie bezpečnej práce novinárov.