V Európskom parlamente bude minúta ticha za zavraždeného slovenského novinára

V Európskom parlamente bude minúta ticha za zavraždeného slovenského novinára Foto: EP

  


Pamiatku zavraždeného slovenského novinára a jeho priateľky si uctia aj poslanci Európskeho parlamentu.

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani sa v stredu krátko po 15 hodine vyjadrí k vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Poslanci si následne pamiatku novinára a jeho snúbenice, ktorých našli bez známok života v nedeľu v ich rodinnom dome, uctia minútou ticha.

Vraždu odsúdili aj mnohé medzinárodné organizácie a zahraniční politickí lídri.

Európska únia nemôže akceptovať, aby bol novinár zavraždený kvôli svojej práci, povedal v utorok predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani a slovenské úrady vyzval na dôkladné vyšetrenie prípadu.

"Som otrasený hroznou správou o zavraždení Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Odsudzujem tento zbabelý čin. Vraždenie či zastrašovanie novinárov nemajú miesto ani v Európe, ani v demokracii," vyhlásil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

"Som šokovaný vraždou novinára v EÚ. Žiadna demokracia nemôže prežiť bez slobodnej tlače, a preto si novinári zaslúžia rešpekt a ochranu," uviedol prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans. "Spravodlivosť musí byť nastolená," zdôraznil.

"To, že novinári môžu vykonávať svoju prácu slobodne a bez ohrozenia na tele a živote, je predpokladom fungujúcej demokracie a funkčného právneho štátu. Nič, a už vôbec nie krutá vražda novinárov, ktorí vynášajú na svetlo pre niekoho nepríjemné pravdy, nesmie tento základ našich spoločností spochybniť, "povedal hovorca nemeckej vlády pre ČTK. Spolkový kabinet vyjadril sústrasť pozostalým a tiež presvedčenie, že slovenské úrady urobia všetko pre to, aby čin čo najrýchlejšie vyšetrili.