Generálny prokurátor kritizoval šéfa polície kvôli informovaniu o vražde novinára

Generálny prokurátor kritizoval šéfa polície kvôli informovaniu o vražde novinára Reprofoto TA3

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nepriamo kritizoval policajného prezidenta Tibora Gašpara kvôli informovaniu verejnosti o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

 

Policajný šéf podľa neho hovorí o nepotvrdených stopách.

"Nepatrím k tým ľuďom, ktorí čo i len pri náznaku, že by sme mali informácie, ktoré by mohli viesť určitým smerom, s tým išiel do médií a potom máme behom dvoch dní tri verzie (zločinu)," povedal Čižnár v relácii V politika na TA3.

Ak zomrel Kuciak kvôli svojej práci, musí podľa neho štát ukázať silu. "Ak sa to u nás stalo, nastal čas dokázať, nech sa to niekomu páči alebo nie, že tento štát má silu a vie v takýchto prípadoch zasiahnuť," povedal Čižnár.

Kuciaka s jeho snúbenicou Martinou Kušnírová zavraždil minulý týždeň neznámy strelec v ich dome neďaleko Trnavy. Mladý novinár v nedokončenom článku písal o podnikaní a možných dotačných podvodoch talianskych podnikateľov na východnom Slovensku, ktorí sú spájaní s mafiou a ktorí mali v minulosti podnikateľskej väzby na spolupracovníkov slovenská premiéra Roberta Fica Máriu Troškovú a Viliama Jasaňa. Tí už zložili svoje funkcie na úrade vlády.

Odporúčame aj: Vláda vyhlásila odmenu 1 milión eur za informácie vedúce k dolapeniu páchateľa vraždy novinára

Polícia v sobotu prepustila sedem Talianov, ktoré zadržala v súvislosti s vyšetrovaním vraždy. Generálna prokuratúra rieši, či nezriadiť medzinárodný vyšetrovací tím, v ktorom by bola minimálne slovenská a talianska strana, povedal Čižnár.

Od stredy do piatku sa okolnosťami vraždy novinára a jeho partnerky bude zaoberať tiež osemčlenná delegácia Európskeho parlamentu. Europoslanci sa vraj zídu s Ficom, niekoľkými ministrami alebo novinármi, ktorí sa netaja svojimi kritickými postojmi voči Ficovej vláde.

Polícia žiada motoristov, ktorí v stredu 21. februára, najmä medzi 17:00 a 22:00, prechádzali okresmi v blízkosti Kuciakovho bydliska, aby jej odovzdali kamerové záznamy zo svojich vozidiel. Bližšie informácie k tejto žiadosti neuviedla. Až doteraz polícia uvádzala, že zločin bol spáchaný medzi štvrtkom a nedeľou. Polícia tak naznačuje, že sa tak ale stalo skôr. Matka zavraždenej novinárovej snúbenice uvádzala, že s dcérou sa nedokázala spojiť už od stredy.