Útoky Tibora Gašpara na novinárov odsúdilo aj Európske centrum pre slobodu tlače a médií

Útoky Tibora Gašpara na novinárov odsúdilo aj Európske centrum pre slobodu tlače a médií Foto: FB T. Gašpar

Sponzorované statusy útočiace na novinárov, ktoré zverejňuje bývalý policajný prezident Tibor Gašpar na facebooku, si všimli medzinárodné novinárske organizácie Európske centrum pre slobodu tlače a médií a organizácia Reportéri bez hraníc.

Gašpar vo svojich statusoch očierňoval novinárov, ktorí o ňom informovali, šéfredaktora Aktuality.sk Petra Bárdyho, redaktora Aktuality.sk Martina Turčeka, Moniku Tódovú z Denníka N a Janu Šimíčkovú z týždenníka Plus 7 dní. Obviňuje ich z klamstva, prirovnáva k ŠtB a v duchu konšpirácií ich spája s Georgom Sorosom. „Namiesto ŠTB tu máme niektorých novinárov z portálov ako Denník N, Aktulality.sk, Pluska, či SME, ktorým sekundujú opoziční politici, neschopní presvedčiť občanov tejto krajiny svojím programom o ich spôsobilosti vládnuť. Rozhodli sa ovládať a manipulovať verejnú mienku praktikami podobnými minulosti. Denne ponúkajú verejnosti neoverené, neúplné a často nepravdivé informácie cez svoje články a komentáre. Sú politici, ktorí na túto činnosť zneužívajú tlačové brífingy priamo na pôde Národnej rady,“ napísal Gašpar.

Gašpar sa pustil aj do právnych zástupcov rodín zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Odporúčame aj: Tibor Gašpar na webe Hlavné správy útočí na redaktorku Denníka N, Plus 7 dní aj na Andreja Kisku

„Správanie bývalého policajného prezidenta Gašpara je neakceptovateľné. Nielenže robí ohováračskú kampaň proti novinárom a vyhráža sa im právnymi krokmi, ale snaží sa aj sabotovať vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ povedala Pauline Adès-Mével z organizácie Reportéri bez hraníc. „Namiesto podporovania svojich bývalých kolegov podal trestné oznámenie na hlavného vyšetrovateľa za údajné nezákonné konanie. Tibor Gašpar musí ukončiť tieto útoky na novinárov, advokátov rodín Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a na policajtov, ktorí vraždu vyšetrujú,“ dodala vysoká predstaviteľka Reportérov bez hraníc.

„Gašparova ohováračská kampaň proti šéfredaktorovi Petrovi Bárdymu a ostatným novinárom je nebezpečná a musí sa okamžite skončiť. Takéto správanie zvyšuje riziko hrozieb a násilia proti Bárdymu, Tódovej a ďalším novinárom,“ povedala Flutura Kusari z Európskeho centra pre slobodu tlače a médií. „Vyzývame slovenských predstaviteľov na ochranu novinárov a na umožnenie prostredia, v ktorom môžu novinári vykonávať svoje právo slobody prejavu. Situáciu na Slovensku budeme pozorne sledovať,“ dodala.

Tibor Gašpar odišiel z postu policajného prezidenta po tlaku ulice po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Šéf spravodajskej jednotky finančnej polície povedal, že mal pred vraždou údajne lustrovať Jána Kuciaka práve na pokyn Tibora Gašpara.