Kiska: SIS dlhodobo upozorňovala vládu na taliansku mafiu na východnom Slovensku

Kiska: SIS dlhodobo upozorňovala vládu na taliansku mafiu na východnom Slovensku Foto: SIS

Tajná služba SIS dlhodobo upozorňovala členov vlády na pôsobenie mafiánskej skupiny na východe krajiny, povedal dnes prezident Andrej Kiska.

 

"Ľudia majú nárok počuť vysvetlenie, prečo členovia vlády roky ignorovali varovanie našej vlastnej tajnej služby. Riaditeľ SIS ma informoval, že na pôsobenie mafiánskej skupiny na východnom Slovensku zodpovedných členov vlády dlhodobo upozorňoval," povedal na tlačovej konferencii Kiska.

O aktivitách talianskych podnikateľov na východnom Slovenskom, ktorí sú spájaní s mafiou písal vo svojom nedokončenom článku zavraždený novinár Ján Kuciak.
Kuciak písal o podnikateľských väzbách talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu na tajomníka bezpečnostnej rady štátu Viliama Jaseňa a na Ficovu asistentku Máriu Troškovú. Obaja rrezignovali na svoje posty po vražde novinára do vyšetrenia prípadu.

"Ľudia majú už dnes nárok na otvorenú a poctivú odpoveď na podozrenie o prepojení vládnej moci a organizovaného zločinu. Ľudia už dnes majú právo na vysvetlenie, ako je možné, že naše inštitúcie ignorovali varovanie talianskych úradov o pôsobení osôb prepojených s mafiou na východnom Slovenskom," uviedol Kiska.

Portál Aktuality.sk, pre ktorý Kuciak pracoval, upozornil, že Slovensko už v roku 2013 dostalo od talianskych úradov informácie o kontaktoch mafie s Vadalom. Podnikateľ Vadala spojenie s mafiou poprel a tiež odmietol špekulácie, že vďaka politickým kontaktom získal veľkú sumu peňazí vo forme dotácií a z európskych fondov.