Európski socialisti sa musia konečne dištancovať od Roberta Fica, hovorí europoslanec

Európski socialisti sa musia konečne dištancovať od Roberta Fica, hovorí europoslanec Facebook R. Fico

Europoslanci odložili o deň plánovanú cestu na Slovensko v súvislosti s vraždou novinára.

 

Na žiadosť socialistickej frakcie Európskeho parlamentu odložili európski poslanci o jeden deň cestu na Slovensko, kam sa chystajú kvôli vražde slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Dnes to oznámil na svojom webe europoslanec Sven Giegold zo Skupiny zelených / Európskej slobodnej aliancie. Poslanci mali na Slovensko doraziť v stredu, ale podľa Giegolda prídu až vo štvrtok.

"Nikdy predtým Európsky parlament tak rýchlo nerozhodol o porušovaní základných práv v členskom štáte. 24-hodinový posun to nemení. Možno socialista, predseda vlády Fico, môže ešte pár hodín vyčistiť svoju kanceláriu. Dôležitejšie je, že rodina európskych socialistov sa musí konečne distancovať jednoznačne od premiéra Fica. Útoky proti Georgovi Sorosovi sú rovnako neprijateľné ako jeho urážky voči novinárom. Fico sa stáva Orbánom Slovenska," npísal Giegold.

Narážal tak na Ficovu kritiku prezidenta Andreja Kisku za jeho minuloročnú schôdzku so Sorosom. Finančník maďarského pôvodu Soros sa v poslednej dobe dostal do centra pozornosti pred aprílovými parlamentnými voľbami v Maďarsku. Orbán vo svojej kampani zdôraznil tému migrácie a obvinil Sorosa, že jeho zámerom je zaplaviť Európu migrantmi.

O presnom programe europoslancov na Slovensku sa podľa Giegolda rozhodne v stredu. Pôvodný stredajšej program počítal s debatou s aktivistami z mimovládnych organizácií, ktoré sa angažujú v boji proti korupcii, a so stretnutím s novinármi. Vo štvrtok sa mali europoslanci stretnúť s Ficom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.