Poslanci EP chcú do vyšetrovania vraždy novinára zapojiť Europol

Poslanci EP chcú do vyšetrovania vraždy novinára zapojiť Europol Foto: Fb J.Kuciak/Aktuality

EP chce zlepšiť ochranu novinárov, blogerov a oznamovateľov korupcie.

 



Do vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej by sa mal plne zapojiť Europol a EÚ by mala prijať opatrenia na zlepšenie ochrany novinárov a oznamovateľov.

To je hlavné posolstvo rozpravy, ktorá v nadväznosti na vraždu prebehla v stredu popoludní na pôde Európskeho parlamentu.

Poslanci vyzvali na nezávislé a dôkladné medzinárodné vyšetrovanie - s plným zapojením Európskeho policajného úradu (Europol), ktoré by viedlo k skorému potrestaniu páchateľov. Požadovali tiež opatrenia na úrovni členských štátov, ako aj na úrovni EÚ, ktoré by zaistili bezpečnosť novinárov, blogerov a oznamovateľov korupcie v celej Únii.

Odporúčame aj:  Europoslanci zverejnili správu v súvislosti s vraždou novinára: Situácia na Slovensku je znepokojujúca

Predmetom diskusie boli tiež odhalenia Jána Kuciaka, ktoré priniesol jeho posmrtne zverejnený článok, o údajnom zneužívaní fondov EÚ a možnom prepojení medzi skupinami organizovaného zločinu a politikmi na Slovensku. Poslanci vyzvali na ich dôsledné prešetrenie, a to aj s pomocou Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF). Vyzvali tiež Európsku komisiu, aby obnovila vydávanie výročnej správy o boji proti korupcii v EÚ.

Plénum sa v rozprave oprelo o zistenia ad hoc delegácie šiestich poslancov EP, ktorá navštívila Slovensko v dňoch 8. - 9. marca v rámci prieskumnej pracovnej cesty.

Predseda EP vraždu novinára a jeho snúbenice dôrazne odsúdil, zasadil sa za lepšiu ochranu novinárov pri výkone ich povolania a vyzval slovenské orgány na odhalenie pravdy.