Jana Kirschner, Eva Borušovičová a ďalší umelci vysvetľujú, prečo žiadajú odstúpenie ministerky kultúry

Jana Kirschner, Eva Borušovičová a ďalší umelci vysvetľujú, prečo žiadajú odstúpenie ministerky kultúry Foto: FB Jana Kirschner

Výzvu Kultúrny reparát podpísalo už viac ako 1500 ľudí. K výzve sa pridávajú ďalší umelci.
 

 Vo výzve kritizujú politickú situáciu, ktorá nastala po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, a žiadajú, aby Ľubica Laššáková odstúpila z postu ministerky kultúry a aby premiér navrhol kandidáta alebo kandidátku.

Juraj Benčík (herec, mím, pedagóg)

Výzvu KULTÚRNY REPARÁT som podpísal preto, lebo ako slovenský profesionálny umelec s medzinárodnou skúsenosťou a viac ako tridsať ročnou praxou potrebujem na poste ministra kultúry mojej vlasti OSVIETENÉHO a MÚDREHO človeka, ktorý presvedčí parlament a vládu našej domoviny, že kultúra je to najdôležitejšie a najvzácnejšie, čo naša krajina bez mora, bez prírodných zdrojov a bez energetických surovín má a že investície do rozvoja kultúry sú trvalé a výsledky z nich exponenciálne rastú, na rozdiel od investícii do amortizujúceho sa a po planéte sa presúvajúceho automobilového priemyslu. My umelci vieme tvoriť. Argumentovať a obhajovať kultúru a kultúrnosť vedia filozofi, možno vedci, možno mimoriadne kultúrne vyspelí diplomati, alebo manažéri. Určite nie úradníci, alebo stranícki aparátnici.

 Viac o výzve Kultúrny reparát

Eva Borušovičová (režisérka)

Som presvedčená, že kultúra nás určuje ako jednotlivcov aj ako národ, že kultúra je pre náš život rovnako dôležitá ako chlieb a že by mali byť kritériá pre výber ministra kultúry presahujúce len požiadavku straníckej loajálnosti. „Petíciu Žiadam okamžitý kultúrny reparát!“ podporujem preto, lebo mi záleží na našej krajine, na jej budúcnosti a na ľuďoch, ktorí tvoria jej hodnoty. Chcem, aby sa s mocou spájala kompetentnosť, charakter, zodpovednosť a ľudskosť. Viem, že to nie je málo, zvlášť dnes, keď sme konfrontovaní s bolestnou nutnosťou prijímať kompromisy na hranici znesiteľnosti. Ale pozerajú sa na nás naše deti. A učia sa na našich príkladoch, či uhýbame pred dôsledkami nesprávnych rozhodnutí alebo sa ich snažíme zmeniť.

 Jana Bučka (režisérka)

Pani Laššáková ako ministerka kultúry vo mne vzbudzuje nedôveru z niekoľkých dôvodov. Je pre mňa neprijateľné, aby ministerka vyslovovala akékoľvek konšpiračné teórie, bez ohľadu na to, že sa za to neskôr ospravedlnila. Veta, ktorá vyšla z úst pani Laššákovej: "Niekedy, keď človek niečo povie a vidí, ako to vyzerá na papieri, zostane celý zhrozený." len poukazuje na profesionálnu nepripravenosť a nezrelosť viesť taký dôležitý rezort, v ktorom musí robiť správne rozhodnutia, mať víziu a vedieť svoje rozhodnutia vyargumentovať. Mám podozrenie, že táto pani Laššáková je len dosadenou figúrkou. Mám dojem, že vzhľadom na jej predchádzajúci profesný život nie je ideálnym výberom pre vedenie ministerstva kultúry.

Bez kultúry spoločnosť neprežije. Môže byť pani Laššáková tou, ktorá povedie národ správnou cestou kultúry? Mám silnú obavu, že nie.

 Sláva Daubnerová (režisérka)

Budovanie kultúrnej politiky je mravenčia práca a vyžaduje si znalosti v obore, úprimný záujem o rozvoj kultúry a priam fanatický a nadšenecký prístup. Je nepredstaviteľné, aby človek, ktorý má stáť na čele rezortu kultúry, nemal prehľad o modeloch kultúrnej politiky v zahraničí a už vôbec nie o treťom sektore, ktorý je jej pilierom. Na poste ministra kultúry si nepredstavujem človeka, ktorý kultúrnu politiku vráti do 80-tych rokov minulého storočia. Ak túto krajinu ešte môže niečo zachrániť, tak je to kultúra. Zatiaľ neviem, čo si pod ňou predstavuje nová pani ministerka, nakoľko na stránke MKSR nie je zverejnený ani len jej životopis.

 Michal Havran (spisovateľ, publicista)

Obnova dôvery musí ísť aj cez profesionalizmus a schopnosť reagovať. Ministrom alebo ministerkou kultúry musí byť niekto, kto sa nemusí zorientovávať, pretože dnes nemáme na nič také čas. A výroky o štátnej RTVS ma úprimne prestrašili. RTVS má dnes jedinečnú príležitosť a povinnosť chrániť verejnosť aj pred politikmi. Tak to neohrozujme.

Robert Kirchhoff (režisér, producent)

Mafia, ktorá o tejto demoralizovanej a prehnitej krajine rozhoduje, poverila vedením rezortu kultúry analfabeta. Nie som prekvapený, ani zaskočený. Bolo jasné, kde žijeme a teraz sa to odkrylo až na dreň. Spievajú nám uspávanku, ale niečo podstatné sa už stalo a ešte stane.

 Jana Kirschner (speváčka)

Kritizovať tretí sektor považujem za veľmi nespravodlivé. Tvoria ho tí najpracovitejší ľudia v kultúre a sú absolútnymi a častokrát jedinými piliermi kultúry najmä v regiónoch. Veľmi si vážime ich neúnavnú prácu a obviňovať ich a špiniť vyhláseniami o zaoceánskych peniazoch je skutočne za hranicou zdravého rozumu. Áno, súdiť niekoho bez toho aby sme o ňom niečo vedeli, sa možno nemusí zdať fér, ale ak platí zožneš, čo si zasial, potom sa skutočne niet čomu diviť.

 Ingrid Mayerová (pedagogička, dramaturgička) a René Lužica (pedagóg, etnológ)

Prečo žiadame okamžitý kultúrny reparát?

Chorá spoločnosť naskrz prerastená zlom potrebuje vyliečiť dušu. A jednou z definícií kultúry je „premena zla na dobro“. Preto nám nie je jedno, kto je zodpovedný za duševné zdravie našej spoločnosti.

 Juraj Mojžiš (filmový a výtvarný teoretik, scénický výtvarník na dôchodku)

Kultúra je obrazom sveta vzťahov v jej vonkajších i vnútorných podobách. Teda s určitosťou vzťahov použiteľných, využiteľných a najmä zneužiteľných. Začnime protestom proti zneužiteľnosti, ktorá kráľuje v mantineloch mafiánskej štrukturácie spoločnosti, ako sa na Liptove vraví.

 Lenka Moravčíková – Chovanec (režisérka)

Výzvu som podpísala, lebo si prajem na poste ministra kultúry AUTORITU, ktorá vie, aký a v čom tkvie blahodarný vplyv kultúry a UMENIA na ľudskú spoločnosť. Túžim po kandidatúre človeka, ktorý verejne zápasí o podporu umenia dlhé roky, má skúsenosti ako s tvorbou tak i manažmentom, a ma aj medzinárodný úspech! Túžim po niekom, kto je zapálený pre všetky múzy, umenie filmové, dramatické, výtvarné, tanečné... literatúru a chápe ich podporu nielen s cieľom o vynikajúce výsledky, ale aj podporu mladých talentov - a opäť- vo všetkých sférach. Aj klasických aj experimentálnych aj v multižánrovych formách.

 Boris Ondreička (výtvarník, kurátor)

Od ministerky / ministra kultúry SR očakávam vysokú, širokú a hlbokú znalosť kultúry a umení, strategické videnie vpred a jeho kvalitné manažérske a politické prevedenie do každodennej reality. Žiadna položka v profesionálnej biografii zvolenej pani Ľubici Laššákovej nenaznačuje, že by také kompetencie ani nádejne mohla získať. Tie sa získavajú dlhoročnou praxou. Stať sa ministerkou nemôže byť učením sa elementárnostiam vyššie uvedeného za pochodu. Ministerstvo nie je kurz, ale okamžitý výkon. Jedna vec je ju nominovať, ale druhá je akceptovať takúto nomináciu. To ma napĺňa presvedčením, že pani ministerke chýba aj nevyhnutná kritická sebareflexia.

 Rudo Prekop (fotograf, pedagóg)

Lebo kulturu maju viest kompetentné osobnosti s morálnym kreditom.

 Mátyás Prikler (režisér, producent)

20 až 25 percentná politická strana nemá čo i len trocha kompetentného kandidáta na ministra kultúry. Obávam sa, že ho nemá žiadna iná parlamentná strana. Prvé prejavy novej ministerky sú hrozostrašné. Nekultúrnost ľudí, ktorí riadia štát má neskutočne štve a mám pocit, že keď dlhodobo ignorujeme kultúru a školstvo, tak nás to skôr či neskôr dobehne. Po ľudskej stránke mi je novej ministerky ľúto, lebo musí byť hrozné sedieť v pozícii, na ktorú človek ani zďaleka nemá.

 Lucia Štasselová (konzultantka neziskového sektora)

Výzvu podporujem z jednoduchého dôvodu: človek, ktorý len tak od boku vyhlási, že tretí sektor na Slovensku má veľa peňazí a zároveň má ambície pracovať v najvyššej pozícii v štáte v oblasti kultúry, buď netuší, o čom hovorí alebo zámerne zavádza. Každá z možností ho diskvalifikuje na túto pozíciu. Na jednej strane Slovensko nemá dáta, koľko financii je v sektore a aká je efektivita ich využitia. Výrok teda nemá oporu vo faktoch. Na druhej strane, neziskové organizácie tvoria významnú časť kultúrnych inštitúcií a organizácií. Preto výrok smeruje k možnej likvidácii vlastných organizácií.