Viac ako 300 osobností sa podpísalo pod výzvu: Žiadame okamžitý kultúrny reparát!

Viac ako 300 osobností sa podpísalo pod výzvu: Žiadame okamžitý kultúrny reparát! Foto: Prezident.sk

Viac ako 300 osobností sa podpísalo pod výzvu, v kktorej reagujú na situáciu po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a kritizujú menovanie Ľubica Laššákovej za ministerku kultúry a žiadajú ju, aby odstúpila.

 

Celá výzva:

V pondelok 26. februára otriasla Slovenskom správa o smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Tragická udalosť zrazu strhla záves, ktorým bola zahalená realita. Ani v najskrytejšej nočnej more sme si nevedeli predstaviť, ako hlboko je Slovensko ponorené v morálnej žumpe.

Tak ako v roku 1989 či v 1998 sa však ukázalo, že Slovensko je plné ľudí, ktorí chcú žiť v slušnej krajine. Nielen na námestiach dali v minulých dňoch a týždňoch najavo, že stačilo. Že nezmyselná smrť dvoch mladých ľudí nás zaväzuje k tomu, aby sme veci zmenili. Aby sme obnovili zvyšky skutočných hodnôt a trvali na ich ochrane.

Prezident Andrej Kiska povedal, že musíme vrátiť dôveru ľudí v štát a že ľudia vo verejnom priestore sa musia začať o túto dôveru uchádzať. Politické reprezentácie naprieč politickým spektrom to buď nepochopili, alebo na túto krajinu naozaj kašlú.

Koalícia zohrala zlú šachovú partiu a pre predstaviteľov opozície ani táto výnimočná situácia nie je dôvodom, aby skúsili konať ako zodpovední politici. Individuálne výnimky síce existujú, to však na stave vecí nič nemení.

Prečo sa teda čudujeme, že v prípade novej ministerky kultúry dala realita na frak i Shootyho karikatúre? Pretože tak ako pri majstrovstvách sveta v hokeji či pri olympiáde v hĺbke duše stále dúfame – hoci vieme, že nemáme dôvod na optimizmus – že sa predsa len stane zázrak. Nestal sa. Kultúra je vždy na chvoste politického záujmu. Nominácia na tento post to opäť potvrdila. V prvom rade je však tým najočividnejším dôkazom, že nami politické reprezentácie pohŕdajú. Inak by nemohli tak očividne ignorovať všetky signály, ktoré k nim vysielame.

Možno nám naozaj nerozumejú. Tak to skúsme zrozumiteľne.

Žiadame od vás elementárnu slušnosť a rešpekt.

Prestaňte sa tváriť, že neviete, o čo nám ide. My nechceme meniť výsledky volieb, my vás žiadame, aby ste sa začali správať zodpovedne.

Prestaňte predstierať, že veci meníte, len aby sa “ulica upokojila”. Ona je pokojná. Len sa jej prestaňte vysmievať do tváre.

Dokážte kvalifikovanou nomináciou na post ministra kultúry, že ste pochopili, o čo ide: o kompetentnosť, dôveryhodnosť a morálnu integritu. Tak sa totiž majú spravovať veci verejné. Starať sa o váš vlastný majetok či rodinu nedovolíte nekompetentným ľuďom, ale krajinu im pokojne zveríte.
Možno to neviete, ale kultúra je to, čo túto krajinu spája a odlišuje od iných. Kultúrou definujeme svoju integritu. Nie politickými deklaráciami.

Z uvedených dôvodov:
žiadame, aby ste priznali, že táto nominácia nebola zodpovedná;
žiadame Vás, pani Ľubica Laššáková, aby ste z postu ministerky bezodkladne odstúpili;
žiadame Vás, pán premiér, aby ste navrhli kandidáta alebo kandidátku, ktorí sa môžu o našu dôveru aspoň začať uchádzať.
Žiadame okamžitý kultúrny reparát!

Pod výzvu sa zatiaľ podpísalo viac ako 300 osobností. Celý zoznam aj možnosť výzvu podpísať tu: http://kulturnyreparat.sk/