Maďarský opozičný denník Magyar Nemzet a rádio končia

Maďarský opozičný denník Magyar Nemzet a rádio končia Foto: Magyar Nemzet

Maďarský opozičný denník Magyar Nemzet v stredu prestane po osemdesiatich rokoch vychádzať.

 

Vydavateľ o tom informoval vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnil portál index.hu. Ako hlavný dôvod sa uvádzajú finančné problémy.

Vlastníkom denníka je mediálny magnát Lajos Simicska, ktorý bol kedysi priateľom a spojencom premiéra Viktora Orbána, ale v roku 2015 sa s ním rozišiel v zlom. V predvolebnej kampani patril k jeho najrozhodnejším oponentom.
Orbánova strana Fidesz v nedeľných voľbách vyhrala a s koaličným partnerom kresťanskými demokratmi získala v parlamente síce tesnú ale ústavnú väčšinu.

Vydavateľ podľa svojho vyhlásenia takisto zastaví prevádzku sesterskej rozhlasovej stanice Magyar Nemzet Láncháíd Radio. Vlajková loď mediálnej skupiny televízia Hir TV bude pokračovať, ale so zmenami.
Nezávislé médiá sa v Maďarsku postupne vytrácajú.

V Maďarsku dochádza posledné roky za vlády Viktora Orbana, ktorého strana opäť vyhrala voľby, k alarmujcemu poklesu slobody tlače.

 V rebríčku slobody tlače podľa poslednej správy Reportérov bez hraníc v roku 2017 sa Maďarsko prepadlo na 71 z celkovo 180 miest.

Vládna moc postupne získala kontrolu nad verejnoprávnymi médiami, obmedzila fungovanie súkromných médií, keď im obmedzila štátom platenú inzerciu. V roku 2016 prestal vychádzať hlavný opozičný denník Népszabadság.
Mnohé ďalšie hlavne regionálne tituly sa dostali do rúk podnikateľov, ktorí majú blízko k Orbánovi.

Skupina aktivistov v Maďarsku začala pred niekoľkými mesiacmi dokonca rozširovať samizdatový týždenník s názvom Nyomtass te is! (Vytlač si to sám!), aby aj ľuďom, ktorí nie sú na sociálnych sieťach, sprostredkovala nezávislé spravodajstvo.