Za podozrivých okolností zomrel v Rusku známy investigatívny novinár

Za podozrivých okolností zomrel v Rusku známy investigatívny novinár Foto: FB Maxim Borodin

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyjadrila vážne znepokojenie nad podozrivým úmrtím ruského novinára, ktorý pátral po zapojení ruskej súkromnej armády do bojov v Sýrii.

 

Telo Maxima Borodina koncom minulého týždňa našli pred jeho domom v Jekaterinburgu, v nedeľu novinár v nemocnici zomrel. Polícia smrť vyšetruje ako samovraždu skokom z okna.

Borodin, v Jekaterinburgu známy investigatívny novinár, podľa kolegu Vjačeslava Baškova pátral po pôsobení ruskej takzvanej Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti na sýrskom bojisku. Zaoberal sa hlavne incidentom zo začiatku februára, pri ktorom údajne zahynulo niekoľko desiatok ruských žoldnierov.

Vagnerová skupina, ktorá v minulosti okrem Sýrie a Donbasu operovala aj na ukrajinskom Kryme, je považovaná za najznámejšiu ruskú privátnu armádu. Medzi stovkami jej členov sú veteráni vojen proti čečenským separatistom a bývalí príslušníci bojových zložiek ministerstva obrany a vnútra. V sýrskej provincii Dajr az-Zaur údajne začiatkom februára zahynulo niekoľko desiatok ruských žoldnierov pri nepodarenom útoku proti Kurdom chráneným americkými spojencami.

Novinár Baškov je presvedčený, že Borodinova smrť súvisí s jeho novinárskou činnosťou. Deň pred údajným skokom z okna sa Borodin sťažoval, že v okolí jeho domu sa pohybujú ozbrojenci v maskovacích uniformách, povedal Baškov rozhlasovej stanici Echo Moskvy.

K dôkladnému vyšetreniu okolností Borodinovej smrti vyzval na twitteri zástupca OBSE pre slobodu médií Harlem Désir. Okolnosti úmrtia podľa neho vyvolávajú krajné znepokojenie.