Šéfredaktor urazil komentármi kráľa, odsedel si za to sedem rokov

Šéfredaktor urazil komentármi kráľa, odsedel si za to sedem rokov Foto: Wikimedia Commons - ChrisO

Po sedemročnom pobyte za mrežami dnes v Thajsku prepustili šéfredaktora väzneného za urážku kráľa.

 

Oslobodený Somjot Pruksakasemsuk podľa agentúry AP povedal, že sa zapojí do demonštrácií za vypísanie volieb a ukončenie vlády vojenskej junty.

Somjot Pruksakasemsuk bol zadržaný v roku 2011 po zverejnení dvoch článkov, ktoré podľa súdu ohovárali kráľa Pchúmipchona Adundéta. V roku 2013 mu súd vymeral 11-ročný trest väzenia. Rozsudok kritizovala Európska únia aj skupiny ochrancov ľudských práv.

V Thajsku platí zákon, ktorý prísne postihuje akúkoľvek urážku monarchie. Kritici tvrdia, že mocná thajská elita zneužíva normu na umlčanie politických oponentov.

Pruksakasemsuk pôsobil ako šéfredaktor časopisu Voice of the Oppressed. Denník obhajoval záujmy bývalého premiéra Tchaksina Šinavatru, ktorého v roku 2006 zvrhla armáda.

V roku 2014 sa vojsko v Thajsku samo chopilo moci. Nekrvavému puču predchádzali mesiace pouličných protestov proti vláde premiérky Jinglak Šinavatrovej, sestry Tchaksina Šinavatru. Armáda vtedy sľúbila zjednotiť politicky rozdelenú krajinu a obnoviť jej stabilitu. Kritici ale vojenskú juntu obviňujú, že od tej doby nie je ochotná vzdať sa moci, obmedzuje občianske slobody a opakovane odkladá voľby.