Mladí thajskí futbalisti odpovedali na otázky novinárov na špeciálnej tlačovke

Mladí thajskí futbalisti odpovedali na otázky novinárov na špeciálnej tlačovke Reprofoto youtube Global News

Médiá špekulujú, že chlapci strávia krátky čas ako mnísi v budhistickom chráme.

 

Dvanásť mladých thajských futbalistov a ich tréner, ktorí boli zachránení z jaskynného komplexu na severe Thajska, sa dnes po prvý raz objavili na verejnosti. Na tlačovej konferencii odpovedali na vopred schválené otázky novinárov. Chlapci sa počas tlačovej konferencie usmievali a v jej úvode všetci zvolili thajský pozdrav wai, kedy ľahko sklonili hlavu, zopäli ruky a zdvihli ich k brade, napísala agentúra Reuters.

Chlapci vo veku od 11 do 16 rokov a ich 25-ročný tréner boli v jaskyni uväznení od 23. júna kvôli stúpajúcej vode, ktorá ich donútila ustupovať hlbšie do jaskyne. Všetkým sa nakoniec podarilo postupne zachrániť, posledná skupina bola vytiahnutá 10. júla. Následne boli prevezení do nemocnice, odkiaľ boli dnes prepustení.

Po prepustení boli chlapci prevezení na tlačovú konferenciu, kde odpovedali na otázky novinárov schválené psychológom. Odsúhlasené otázky dával chlapcom moderátor. Thajská televízia tlačovú konferenciu vysielala v priamom prenose. Thajský premiér Prajutch Čan-Oca vyhlásil, že na hlavnom námestí v Bangkoku sa má na počesť zachránených chlapcov konať oslava, bližšie podrobnosti neuviedol.

Na prvé dve otázky na konferencii odpovedali lekári. Uviedli, že chlapci pribrali tri kilogramy od chvíle, kedy boli zachránení. Priemerne zhodili v jaskyni štyri kilogramy.

Jeden z chlapcov uviedol, že v jaskyni mal veľký strach, že sa nebude môcť vrátiť domov, zo začiatku ale vraj dúfali, že sa trénerovi nejako podarí dostať ich von. Ďalší chlapec povedal, že keď boli zachránení, považoval to za zázrak. Kým ich neobjavili potápači, nemali žiadne jedlo, pili len vodu stekajúcu po stenách jaskyne, postupne začali čoraz viac cítiť únavu, povedal ďalší z chlapcov. Snažili sa vraj tiež v stene jaskyne vyhĺbiť s pomocou kameňov dieru, aby mali miesto, kde budú v bezpečí. Jedlo dostali až od záchranárov po deviatich dňoch v jaskyni.

Spoločne chlapci uviedli, že ich veľmi zarmútila smrť potápača Samana Kunana, ktorý pri ich záchrane zahynul. Zároveň povedali, že budú dobrými občanmi a budú si dávať pozor. Jeden chlapec povedal, že sa obáva, že sa mu nazbierali domáce úlohy. S učiteľmi sa chlapci ešte nestretli.

Teraz sa vrátia domov a novinári budú mať na 30 dní zakázané mladých športovcov kontaktovať a spovedať. Jeden z článkov thajského zákona na ochranu detí pamätá aj na ochranu osôb mladších ako 18 rokov, ktorým by záujem médií mohol spôsobiť emočnú ujmu, alebo poškodiť reputáciu.

Médiá tiež špekulujú o tom, že chlapci strávia krátky čas ako mnísi v budhistickom chráme, čo tradične v krajine robia muži, ktorí si prejdú ťažkou životnou skúsenosťou.