Vyhlásenie šéfredaktorov a vydavateľov k postupu polície v prípade novinárky Holcovej

16.05.2018 16:29 | Tlač |

Vyhlásenie šéfov vydavateľstiev, šéfredaktorov a ďalších zástupcov médií k postupu polície v prípade investigatívnej novinárky Pavly Holcovej:

So znepokojením sme prijali správu o tom, že polícia SR odobrala investigatívnej novinárke Pavlíne Holcovej mobilný telefón vrátane SIM karty a napriek jej nesúhlasu sa pokúša prelomiť jeho ochranu, čím môžu byť ohrozené zdroje jej informácií.

Povinnosť chrániť zdroje je jednou z podstát novinárskej práce. Je to jednou z podmienok, pod ktorou občania poskytujú novinárom citlivé informácie, ktoré umožňujú zásadné odhalenia o korupcii alebo iných zlyhaniach štátnej moci.

Podrobnosti: Novinárke, kolegyni Kuciaka, policajti proti jej vôli vzali mobil

Platný tlačový zákon ukotvuje povinnosť zachovať mlčanlivosť o zdroji informácií tak, aby sa nedala zistiť totožnosť zdroja, pričom táto povinnosť explicitne platí aj vo vzťahu k nosičom informácií. Povinnosť chrániť zdroj sa týka nielen vydavateľov periodickej tlače, ich zamestnancov, ale aj osôb, ktoré na základe zmluvných vzťahov poskytujú vydavateľom informácie. Právo na ochranu zdroja je pevne ukotvené aj v rozhodovacej praxi Európskeho súdu pre ľudské práva.

S ohľadom na to, že mnohé z podozrení, ktoré sa objavili po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej smerujú práve k predstaviteľom orgánov činných v trestnom konaní, je dôsledná ochrana zdrojov dôležitejšia ako kedykoľvek predtým.
Najmä, keď existuje dôvodné riziko zneužitia takýchto informácií.

Polícia a prokuratúra musí jasne vysvetliť svoj postup voči novinárke Pavlíne Holcovej, a rovnako na základe akého právneho základu a v akom rozsahu môže polícia a prokuratúra od novinára zisťovať zdroje jeho informácií.

Žiadame ministerstvo kultúry, aby v reakcii na udalosti posledných mesiacov pripravilo návrh legislatívnych opatrení, ktoré posilnia postavenie novinárov a odstránia nejasnosti dnešnej úpravy. Sme pripravení poskytnúť vám pri tomto procese plnú súčinnosť, vrátane formulovania
vlastných návrhov.

Alexej Fulmek, predseda Asociácie vydavateľov tlače, CEO Petit Press a.s.
Michal Teplica, podpredseda predstavenstva Asociácie
vydavateľov tlače, CEO News and Media Holding a.s.
Marián Zima, podpredseda predstavenstva Asociácie
vydavateľov tlače, predseda zboru zástupcov Asociácie na ochranu novinárskej etiky SR, CEO Šport Press
Milan Dubec, CEO Ringier Axel Springer Slovakia a.s.
Jozef Bajo, CEO BAUER MEDIA SK v.o.s.
Vladimír Mužik, CEO MAFRA Slovakia, a.s.
Emília Fullová, CEO v zastúpení, P E R E X, a.s.
Peter Halász, CEO JAGA GROUP, s.r.o.
Lukáš Fila, CEO N Press, s.r.o.
Mária Reháková, riaditeľka spoločnosti STAR production
s.r.o.
Peter Mertus, Čestný člen Asociácie vydavateľov
tlače
Matthias Settele, Generálny riaditeľ TV MARKÍZA
Marcel Grega, Generálny riaditeľ TV JOJ
Vahram Chuguryan, Riaditeľ sekcie spravodajstva a
publicistiky RTVS
Hana Lyons, Vedúca odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky RTVS
Petra Stano Maťašovská, Vedúca odboru rozhlasového
spravodajstva a aktuálnej publicistiky RTVS
Beata Balogová, Šéfredaktorka denníka SME
Matúš Kostolný, Šéfredaktor Denník N
Jaroslav Vrábeľ, Šéfredaktor Korzár
Nora Slišková, Šéfredaktorka Pravda
František Múčka, Šéfredaktor Konzervatívny denník Postoj
Júlia Kováčová, Šéfredaktorka Newsroom Nový Čas
Juraj Porubský, Šéfredaktor Forbes
Peter Bárdy, šéfredaktor Aktuality.sk
Miroslava Kernová, šéfredaktorka Omédiách.com
Martin Mác, CEO www.zoznam.sk
Michaela Terenzani, Editor-in-Chief The Slovak Spectator
Petronela Šefčíková, šéfredaktorka Stratégií
Marcela Šimková, šéfredaktorka Hospodárskych novín

Do online aukcie idú kostýmy a rekvizity z Priateľov

Do aukcie ide prvýkrát viac ako 100 rekvizít, kostýmov a ďalších predmetov z obľúbeného amerického seriálu Priatelia, ktorý sa na obrazovkách prvýkrát objavil pred 25 rokmi.

Cez WhatsApp a Facebook sa šíria falošné poukazy na akcie

Cez komunikačnú aplikáciu WhatsApp alebo sociálnu sieť Facebook sa k českým používateľom začali šíriť podvodné správy s poukazmi na akcie Tesca, Penny alebo Lidla.

Bezpečnostný analytik: Nezaheslovaný telefón je brána k vašim peniazom

„Hoci aplikácie mobilného bankovníctva sú zabezpečené, pri mobile bez bezpečnostných kódov sa vystavujete riziku, že sa potenciálny útočník dostane k ďalším informáciám, ktoré môže zneužiť,“ vysvetľuje v rozhovore PAVOL DRAXLER, odborník na kybernetickú bezpečnosť z Binary Confidence, člen Asociácie kybernetickej bezpečnosti.
Bezpečnosť v online priestore je stále aktuálnou témou. V uplynulých týždňoch v bankovom prostredí rezonovala napríklad legislatíva PSD2, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou platieb v internet bankingu, ako aj v mobile bankingu. Keďže práve prostredníctvom smartfónov sa odohráva aj veľa našich ďalších každodenných aktivít, je namieste rozprávať sa o bezpečnosti súvisiacej práve s mobilnými telefónmi. Aké všetky dáta môže útočník o mne zistiť alebo zneužiť, ak má môj telefón?

RTVS prináša hit z produkcie HBO: seriál Geniálna priateľka (VIDEO)

Knižná tetralógia Neapolská sága talianskej spisovateľky Eleny Ferrante, ktorá si pred pár rokmi podmanila svet, prichádza na televízne obrazovky.

Google spúšťa novú službu Google Stadia

Americká internetová spoločnosť Google dnes spúšťa streamovaciu hernú službu Stadia. Umožňuje hranie hier na vzdialených serveroch, takže jej užívatelia nepotrebujú výkonný počítač či hernú konzolu.

Jakubisko zverejnil prvú oficiálnu ukážku z novej Perinbaby (VIDEO)

Po vyše dvoch rokoch náročnej práce s rozsiahlou filmovou produkciou režisér Juraj Jakubisko a spoločnosť Bontonfilm zverejnili prvé zábery z nového filmu s názvom Perinbaba a dva svety.

Na Malte zadržali podozrivého zo sprostredkovania vraždy novinárky

Maltská polícia zadržala muža, ktorého považuje za sprostredkovateľa vraždy novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom dnes informovala agentúra Reuters. Podľa denníka Times of Malta zadržaný ponúkol polícii spoluprácu výmenou za prezidentskú milosť. Novinárka, ktorá písala o korupcii vo vládnych kruhoch, zahynula pri výbuchu bomby vo svojom aute v októbri 2017.

4ka zahusťuje svoju sieť a pridáva nové lokality

Mobilný operátor 4ka pokračuje vo výstavbe vlastnej siete, od začiatku jesene pokryl viacero lokalít, napríklad obce Bystré, Gabčíkovo, Ihľany, Istebné, Lenartovce, Markušovce, Oslany, Rudňany, Svrčinovec či Zborov nad Bystricou. Ich obyvatelia tak môžu využívať už aj modernú LTE sieť operátora.

RTVS odvysiela špeciálne diskusie (VIDEO)

Pád totalitných režimov v bývalých krajinách sovietskeho bloku aj dôvody, ktoré k tomu viedli, rozoberie moderátor Peter Turčík v špeciálnej diskusii Pamäť na hojdačke, ktorú RTVS pripravila k 30. výročiu Nežnej revolúcie.

O2: Slovensko pred rokom 89 je krajina, kam sa nechceme nikdy vrátiť

Spoločnosť O2 si pripomína 30. výročie Nežnej revolúcie a pri tejto príležitosti podporila projekty, ktoré mladým ľuďom približujú, prečo sa pred 30 rokmi ľudia postavili za slobodu a demokraciu a prečo sa za tieto hodnoty oplatí bojovať aj dnes.