NAKA začala vyšetrovanie kvôli vyhrážkam novinárovi

NAKA začala vyšetrovanie kvôli vyhrážkam novinárovi Ilustr. foto: Omédiách.com

Šéfredaktorka denníka SME dnes upozornila, že Marián Kočner zastrašoval redaktora denníka SME Adama Valčeka.

 

Polícia sa prípadom začala zaoberať. Na facebooku oznámila, že vyšetruje vyhrážky novinárovi. „Národná kriminálna agentúra (NAKA) proaktívne na základe medializovaných informácií začala konať. Policajti osobne kontaktovali poškodeného novinára a spísali o veci záznam. V danej veci budú pokračovať ďalšie kroky v zmysle platnej legislatívy,“ napísala polícia.

Valček poslal Kočnerovi otázky k článku o kauze Technopol. Kočner následne poslal Valčekovi mail a kládol mu otázky týkajúce sa súkromia a jeho intímneho života „pre pripravovaný portál o novinároch hlavného prúdu.“
Podľa denníka SME sa Kočner pýtal na veci zdravotného a rodinného charakteru, ku ktorým nie je možné sa dostať z otvorených zdrojov.

Podrobnosti: Marián Kočner zastrašuje ďalšieho novinára, upozorňuje šéfredaktorka SME

"Jeho naznačovaná snaha zbierať zdravotné a rodinné informácie o novinárovi s cieľom ich zverejnenia je vlastne zastrašovanie. Ide o útok na slobodu tlače,” cituje SME Balogovú., podľa ktorej by sa orgány činné v trestnom konaní mali jednoznačne pozrieť na „tieto aktivity pána Kočnera.”

Valček podal trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre SR.

K prípadu vydala vyhlasenie aj ministerka vnútra: "Ministerku vnútra Denisu Sakovú veľmi znepokojil medializovaný prípad, v ktorom mal byť podľa oznamovateľa vydieraný novinár. Hoci sama nechce a nemôže zasahovať do vyšetrovania prípadu, želá si dôkladné vyšetrenie celej veci," píše ministerstvo.

Aj zavraždený novinár Ján Kuciak sa kvôli podobnej komunikácii Mariána Kočnera obrátil na políciu, no tá nekonala. Po vražde novinára a jeho priateľky sa prípadu venovala aj NAKA, trestné oznámenie odmietla.