Kremeľ odmietol žiadosť Sencovovej matky o milosť pre syna

Kremeľ odmietol žiadosť Sencovovej matky o milosť pre syna Reprofoto youtube RT

Aparát kancelárie prezidenta Vladimira Putina odmietol žiadosť matky väzneného ukrajinského režiséra Olega Sencova o milosť pre jej syna.

 

Oznámila to dnes agentúra Interfax. Sencov, odsúdený na 20 rokov za údajný terorizmus, musí podľa Kremľa spísať žiadosť sám. To však ukrajinský väzeň opakovane odmieta.

Neúprosného kritika krymskej anexie Sencova v auguste 2015 odsúdil moskovský súd za to, že sa na jar 2014 spolu so svojím spoločníkom pokúsil na ukrajinskom polostrove podpáliť kanceláriu vládnej strany Jednotné Rusko. Režisér obvinenie označil za vykonštruované. Vo väzení Labytnangi na severe Sibíri drží od polovice mája hladovku a jeho stav je vážny.

Podľa ruských právnikov nie je tvrdenie prezidentskej kancelárie pravdivé. Ruské zákony nezakazujú hlave štátu dať akémukoľvek väzňovi milosť bez predchádzajúcej žiadosti. Stalo sa tak v prípadoch väznenej Ukrajinky Nadeždy Savčenkovej alebo krymských Tatárov Achťoma Čijgozeho a Ilmiho Umerova omilostených vlani v októbri. Nikto z nich o milosť nežiadal, napriek tomu ju z Kremľa dostali.

Pasivitu Kremľa voči celosvetovo sledovanej kauze ukrajinského režiséra dnes tvrdo kritizovala prvá podpredsedníčka kyjevského parlamentu Iryna Heraščenková. "Putin vie, že Oleg nikdy sebakritickú žiadosť nenapíše. Rusko realizuje svoj scenár pomalej vraždy. Sencovova matka mala v nedeľu narodeniny a očakávala najväčší dar, ktorým by bolo oslobodenie jej syna. Namiesto toho dostala odporný list z Kremľa," napísala na facebooku.

Prezidentský hovorca Dmitrij Peskov dnes na besede s novinármi zopakoval, že tvrdenie o odmietnutí Kremľa omilostiť Sencova je nekorektné. Bezprostredná žiadosť od väzneného neprišla, a tak je tvrdenie o odmietnutí nesprávne.

Sencova v jeho väzení v utorok navštívila ruská novinárka a obhajkyňa ľudských práv Zoja Svetovová, kritička ruskej politiky voči Ukrajine. Sencov podľa nej zdieľa celu s tromi ďalšími väzňami, lekári ho udržujú pri živote infúziami.