Saudská Arábia priznala zabitie novinára

Saudská Arábia priznala zabitie novinára Foto: FB DCH

Saudská Arábia dnes priznala, že saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží bol na konzuláte v tureckom Istanbule zabitý. Zomrel vraj po bitke s ľuďmi, s ktorými sa na úrade zišiel.

 

Uviedla to saudskoarabská oficiálna tlačová agentúra SPA s odvolaním sa na miestnu prokuratúru.

"Osemnásť podozrivých saudských Arabov bolo zatknutých. Vyšetrovanie stále pokračuje," uviedla podľa agentúry Reuters vo svojom vyhlásení saudskoarabská prokuratúra. Poradca saudskoarabského kráľovského dvora Saúd Kahtání a zástupca šéfa rozviedky Ahmad Asir boli prepustení zo svojich funkcií, dodala prokuratúra.

Saudskoarabská verzia udalostí je v rozpore s informáciami, ktoré zverejnili v uplynulých dňoch turecké provládne médiá s odvolaním sa na nemenovaného tureckého predstaviteľa. Podľa nich bol novinár Chášukdží, žijúci v dobrovoľnom exile v USA, brutálne zavraždený komandom špeciálne vyslaným z Rijádu.

Chášukdží, ktorý bol známym kritikom saudskoarabského režimu, navštívil konzulát 2. októbra, aby si vybavil doklady kvôli svadbe, a od tej doby bol nezvestný. Turecká polícia uviedla, že v deň zmiznutia novinára, či noc predtým priletelo do Istanbulu z Rijádu 15 saudských Arabov, medzi nimi členovia ochranky korunného princa, členovia tajnej služby i forenzný expert. Krátko po zmiznutí novinára zase odcestovali.

Korunný princ Muhammad bin Salmán (prezývaný MBS) podľa saudskoarabského zdroja oboznámeného s doterajšími závermi vyšetrovania, o konkrétnej operácii, ktorá mala za dôsledok Chášukdžího smrť, nič nevedel, napísala agentúra Reuters. "Neboli tu žiadne príkazy ho zabiť alebo ho uniesť," uviedol zdroj, ktorý si prial zostať v anonymite. Dodal však, že Rijád dlhodobo požaduje návrat kritikov do kráľovstva. "MBS o tejto konkrétnej operácii nič nevedel a určite nenariadil niekoho uniesť alebo zavraždiť. Vedel ale o všeobecnej inštrukcii hovoriť ľuďom (kritikom vedenia), aby sa vrátili (do Saudskej Arábie)," povedal zdroj. Chášukdžího telo bolo podľa zdroja odovzdané "miestnemu spolupracovníkovi", na konzuláte sa ale nenašlo.

Saudskoarabský prokurátor vo vyhlásení neuviedol, kam bolo Chášukdžího telo uložené, alebo či o tom Rijád chce Turecko informovať.

Kritici naopak uvádzajú, že saudskoarabské úrady Chášukdžího telo nechcú odovzdať tureckej polícii, pretože by to slúžilo ako dôkaz toho, ako bol brutálne pred vraždou mučený.
Podľa tureckých médií existujú audionahrávky zachytávajúce mučenie a vraždu novinára. Tím saudskoarabských agentov podľa tureckého zdroja amerického denníka The New York Times novinárovo telo po mučení rozrezal špeciálnou pílou.

Tureckí vyšetrovatelia v Istanbule v piatok vypočúvali tureckých zamestnancov saudskoarabského konzulátu. Taktiež hľadali pozostatky v lese na okraji Istanbulu a v meste pri pobreží Marmarského mora, napísala Reuters odkazom na dva turecké zdroje.

Chášukdžího turecká snúbenica Hatica Cengizová na twitteri v arabčine napísala "Srdce smúti, oči plačú a tvoje odlúčenie nás zarmucuje, drahý Džamal". Takisto napísala "Kde je telo mučeníka Chášukdžího?".

Podľa dnešnej správy saudskoarabskej tlačovej agentúry SAP nariadil kráľ Salmán v reakcii na smrť novinárov reštrukturalizáciu Generálneho riaditeľstva tajných služieb. Takisto majú byť aktualizované pravidlá, ktoré stanovujú právomoci tejto inštitúcie, majú posúdiť jej metódy a postupy práce.