Na konzuláte Saudskej Arábie sa našla kyselina, v ktorej mohlo byť rozpustené telo novinára

Na konzuláte Saudskej Arábie sa našla kyselina, v ktorej mohlo byť rozpustené telo novinára youtube The Young Turks

Turecká polícia našla v rezidencii saudskoarabského konzula v Istanbule stopy po kyseline fluorovodíkovej a ďalších chemických látkach.

 

S odvolaním sa na nemenované zdroje z tureckej prokuratúry to dnes oznámila katarská televízia Al-Džazíra. Podľa jej istanbulského spravodajcu mohlo byť v týchto látkach rozpustené telo saudskoarabského novinára Džamala Chášukdžího.

Novinár bol zavraždený 2. októbra, keď prišiel na konzulát na vopred ohlásenú schôdzku. Jeho telo sa doteraz nenašlo.

Podľa Al-Džazíry tureckí vyšetrovatelia konzulovu rezidenciu prezreli štrnásť dní po vražde. "Podľa môjho zdroja mohla byť kyselina použitá k zničeniu rozštvrteného Chášukdžího tela," povedal spravodajca katarskej televízie.

Konzul Muhammad Utajbí sa do Saudskej Arábie vrátil 16. októbra, deň pred prehliadkou rezidencie, ktorá trvala osem hodín. Chemikálie sa údajne našli v studni.

Chášukdží, ktorý patril ku kritikom vlády v Rijáde, na konzulát prišiel, aby si vybavil potvrdenie o rozvode, aby sa mohol oženiť s tureckou snúbenicou. Z budovy už nevyšiel. Turecko od začiatku hovorilo o vražde, Saudská Arábia to najprv poprela a až s veľkým oneskorením priznala, že muž bol uškrtený po príchode na úrad. Komando, ktoré bolo v tej dobe tiež v budove, odišlo do Saudskej Arábie.

Podľa saudskoarabských úradov bolo v súvislosti s vraždou zatknutých v kráľovstve 18 ľudí. Rijád odmietol žiadosť Turecka o ich vydanie na súd do Turecka a neodpovedal ani na otázku, kde je telo.