V celom Taliansku demonštrovali novinári za slobodu slova

V celom Taliansku demonštrovali novinári za slobodu slova Ilustr.foto Omediach.com

Útoky talianskeho vládneho Hnutia piatich hviezd (M5S) na médiá vyvolali po celom Taliansku manifestácie novinárov za slobodu slova.

 

Kým šéf M5S a vicepremiér Luigi Di Maio v súvislosti so spravodajským krytím škandálu spojeného so starostkou Ríma, ktorá je tiež členkou M5S, novinárov nazval hyenami, ďalší poslanec protestného hnutia ich označil za predajných pisálkov. Za žurnalistov sa postavil taliansky regulátor médií AGCO a prezident Sergio Mattarello. V nasledujúcich dňoch všetky talianske denníky vytlačia 21. článok talianskej ústavy o slobode myslenia a tlače.

Podľa Di Maia je "väčšina (talianskych) médií intelektuálne a morálne skorumpovaná". Vicepremiér Di Maio tiež uviedol, že čoskoro presadia zákon o "bezúhonných" vydavateľoch. Ako napísala agentúra AFP, M5S tlači zazlieva, že sa príliš sústreďuje na problémy hnutia a vyzdvihuje úspechy koaličného partnera, protiimigračnej Ligy.

Taliansky regulátor médií AGCO, s ktorým sa svojho času potýkal niekdajší premiér a mediálny magnát Silvio Berlusconi, zdôraznil "potrebu slobodných a pluralitných informácií, ktoré rešpektujú ľudskú dôstojnosť, rolu politických síl aj profesijnú autonómiu novinárov". "Každý útok na tlač môže ohroziť ústavné zásady slobody myslenia, ktorá je základom plurality informácií, právo na spravodajstvo a právo kritizovať," uviedol regulátor AGCO.

Protestujúci novinári útoky podnikané M5S označili za ohrozovanie demokracie a tvrdia, že budú ďalej biť na poplach proti "politickej filozofii, ktorá všade na svete" robí zo žurnalistov obetných baránkov, napísala agentúra AP.

Slobodu tlače už v stredu obhajoval aj prezident Mattarello. "Ráno začínam čítaním novín. Čítam správy a komentáre, nech s nimi súhlasím, alebo nie. Dôležitejšie sú pre mňa zrejme tie, s ktorými sa nestotožňujem," uviedol taliansky prezident.

Talianske médiá pripomenuli, že aj vicepremiér Di Maio krátko pôsobil ako novinár. Veľa článkov sa od neho nedochovalo, venoval sa hlavne športu. Dokonca aj šéf Ligy Matteo Salvini pôsobil ako novinár. V roku 1999 začal pracovať pre rozhlasovú stanicu Radio Padania Libera, ktorú prevádzkovala vtedy ešte Liga severu. Nakoniec straníckej rádio riadil. Predtým pracoval pre denník Padania, stranícke noviny Ligy Severu.

Di Maio neútočí na tlač prvýkrát. Na začiatku októbra vystúpil proti denníku La Repubblica a týždenníka L'Espresso. Tie podľa neho šíria falošné správy, nikto ich nečíta, a preto sa v nich prepúšťa. Jeho tvrdenie odsúdili všetky zvyšné významné talianske denníky, napríklad La Stampa z rovnakej skupiny, Corriere della Sera či Il Fatto Quotidiano.

Mladý vicepremiér tiež často opakuje, že noviny prídu o verejné peniaze. Denník La Repubblica uviedol v októbri na pravú mieru, že noviny o príjmy z verejných peňazí pripravili reformu z roku 2012, ktorá sa netýkala len novinárskych združení.

Rozruch nedávno vyvolalo aj vymenovanie nového šéfa talianskej verejnoprávnej stanica RAI. Na želanie terajšej populistickej vlády sa ním stal 55-ročný Marcello Foa, ktorému opozícia a kritici pripisujú výrazne euroskeptické názory, náklonnosť ku konšpiračnom teóriám či proruský postoj.