Podľa CIA nariadil vraždu Chášukdžího korunný princ bin Salmán

Podľa CIA nariadil vraždu Chášukdžího korunný princ bin Salmán Reprofoto youtube CNBC

Vraždu saudskoarabského investigatívneho novinára Džamala Chášukdžího, ku ktorej došlo začiatkom októbra na konzuláte v tureckom Istanbule, nariadil priamo saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán.

 

Podľa webu denníka The Washington Post (WP), ktorý sa odvoláva na zdroje oboznámené so situáciou, to zistila americká Ústredná spravodajská služba (CIA).

Zistenie CIA odporuje vyjadreniu saudskoarabskej vlády, že princ nemal s činom nič spoločné. Americkí úradníci majú v správu CIA veľkú dôveru, píše washingtonský denník, pre ktorý Chášukdží pracoval. Spojenie korunného princa s úkladnou vraždou sťažuje Trumpovmu kabinetu snahu udržať vzťah so svojím úzkym saudským spojencom, zdôrazňuje The Washington Post.

Trump pred cestou do Kalifornie novinárom povedal, že sa so závermi CIA o podiele bin Salmána na smrti Chášukdžího doteraz nezoznámil. Ešte dnes počas cesty lietadlom ale chce hovoriť ako so zástupcami rozviedky, tak aj s ministrom zahraničia Mikom Pompejom a "mnohými ďalšími", napísala agentúra Bloomberg. V Kalifornii sa prezident stretne s ľuďmi postihnutými ničivými požiarmi a so záchranármi.

V článku WP sa ďalej uvádza, že s novinárom pred jeho cestou na konzulát, kde si chcel vybaviť dokumenty pre svadbu so svojou tureckou snúbenicou, hovoril telefonicky saudskoarabský veľvyslanec v Spojených štátoch. Princ Chálid bin Salmán, ktorý je zároveň bratom korunného princa, údajne Chášukdžímu oznámil, že si ich má v Istanbule vyzdvihnúť a uistil ho, že mu tam nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Hovor podľa zdrojov denníka uskutočnil na bratov pokyn a tajná služba ho monitorovala.

Saudskoarabský ambasádor na twitteri poprel, že by so zavraždeným žurnalistom hovoril, alebo mu "z akéhokoľvek dôvodu" navrhoval, aby išiel do Turecka. "Žiadam americkú vládu, aby zverejnila informácie o tomto tvrdení," napísal princ.