Novinár Róbert Kotian napísal knihu o zákulisí Ako sa delil štát

Novinár Róbert Kotian napísal knihu o zákulisí Ako sa delil štát

V týchto dňoch vyšla kniha o tom, ako vyzeralo delenie spoločného štátu Čechov a Slovákov.


Autor knihy s názvom Ako sa delil štát (Samostatnosť nechceme, tlačia nás do nej) dlhoročný novinár, publicista a politický komentátor Róbert Kotian prináša pohľad do zákulisia delenia spoločného štátu Čechov a Slovákov. Bývalý komentátor denníka SME a dnes spolupracovník RTVS, ktorý bol pri udalostiach, ktoré prispeli k rozdeleniu Československa, ponúka rekapituláciu hektických udalostí a prináša aj viacero doteraz neznámych okolností rozdelenia Česko-Slovenska.

Kotian hľadá v knihe  odpovede na otázky: Bolo Česko-Slovensko odsúdené na rozpad po slobodnom nádychu v novembri 1989? Zaslúžil sa o vznik samostatného Slovenska Vladimír Mečiar, alebo ho do samostatnosti dokopal Václav Klaus? Prečo sa politici obávali referenda, a prečo bolo toto rozhodnutie napokon racionálne, hoci neústavné? Prečo českí lídri stratili o slovenskú časť federácie záujem a viac im vyhovovalo samostatné Slovensko? Prečo slovenskí politici o samostatnosti predovšetkým hovorili a českí sa ňu aj reálne pripravovali? Prečo Václav Havel tak rýchlo kapituloval a sústredil sa na post českého prezidenta?

Text dopĺňa séria rozhovorov s priamymi aktérmi tohto procesu: Michalom Kováčom, Milanom Kňažkom, Milošom Zemanom, Miroslavom Macekom a dvojicou historikov Janom Rychlíkom a Dušanom Kováčom.

Kniha vyšla vo vydavateľstve Artis Omnis. Text dopĺňajú kresby Fedora Vica, ktoré glosovali aktuálne dianie na stránkach Lidových novín.