Ruská polícia stíha rappera a kritika režimu Huskyho

Ruská polícia stíha rappera a kritika režimu Huskyho Reprofoto youtube

Polícia začala stíhať v Rusku známeho rappera Huskyho pre podozrenie z ničenia cudzieho majetku a organizovania nepovoleného zhromaždenia.

 

Podľa agentúry RBK mu hrozia až dva roky väzenia. Husky, vlastným menom Dmitrij Kuznecov, dráždi ruskú justíciu dlhodobo nevyberanými útokmi na režim a protestmi proti policajnej brutalite.

Dvadsaťpäťročný rapper, ktorého videá sleduje na sieti YouTube okolo šesť miliónov fanúšikov, mal mať v stredu večer koncert v juhoruskom Krasnodare. Pre údajné šírenie extrémizmu bol zrušený, a keď usporiadatelia vypli prúd, nespokojní návštevníci klubu vyšli na ulicu. Husky pre nich usporiadal improvizované predstavenie, pri ktorom stál na streche zaparkovaného auta.

Policajní experti teraz podľa ruských médií vykonávajú jazykovú analýzu rapperových textov, aby vyhľadali znaky extrémizmu. Jeho tvorba podľa ruskej prokuratúry uráža veriacich kresťanov, podnecuje ku konzumácii narkotík, nabáda k samovraždám a velebí promiskuitu.

Ruské úrady už v minulosti zakázali Huskyho vystúpenie v Rostove na Done a Togliatti. Piatkový koncert vo Volgograde bol takisto odvolaný.