Kaliňák sa v živom vysielaní hádal s novinárkou: Ste trápna… Stretneme sa na súde! (VIDEO)

Kaliňák sa v živom vysielaní hádal s novinárkou: Ste trápna… Stretneme sa na súde! (VIDEO) Reprofoto TA3

Bývalý minister vnútra a dnes poslanec Smeru Robert Kaliňák dnes zvolal tlačovú besedu, ktorá sa zmenila na frašku.


Kaliňák sa neovládol a v živom prenose (tlačovku vysielali naživo viaceré médiá) sa pustil do dlhej hádky s redaktorkou Denníka N Monikou Tódovou*.
Monika Tódová patrila medzi novinárov, ktorí sa intenzívne venovali kauze únosu vietnamského občana slovenským vládnym špeciálom.

Hoci nemecké vyšetrovacie orgány ešte prípad neuzavreli, Kaliňák touto tlačovkou chcel dať bodku za únosom.

Veľkú časť svojho úvodného prejavu venoval kritike médií, ktoré o kauze informovali.

Najprv v duchu rétoriky Roberta Fica obvinil všeobecne novinárov, že prevzali úlohu opozície a sú súčasťou politického boja a že by radi vládli. 

„Denník N sa v spolupráci s Aktualitami a SMEčkom rozhodli, že je nevyhnutné tú kauzu rozpútať intenzívnejšie, tak vyprodukovali hoax,“ povedal. „Vyzývam médiá, aby sa ospravedlnili tým civilným pracovníkom - nie mne - ktorých krivo obvinili, tým, ktorých opozícia žiadala, aby boli väzobne stíhaní za niečo, čo nikdy neurobili... Aby napravili tú chybu, lebo vyvolávajú atmosféru, ktoré hraničí s násilím,“ povedal.

Zároveň povedal, že podá žalobu na prezidenta Andreja Kisku, kza to, že povedal, že došlo k zneužitiu štátnej moci a za to, že podľa Kaliňáka v kuloároch hovoril, že on zobral ako úplatok hotel.

Kaliňák niekoľkokrát zopakoval, že médiá v kauze klamali. Najprv ho redaktor Markízy Viktor Serebrjakov upozornil, že slovenské ministerstvo oklamalo poľskú stranu, keď tvrdilo, že na palube lietadla je aj minister Kaliňák. „Tvrdili ste, že budete na palube a ste neboli, to bolo klamstvo,“ povedal redaktor Markízy.

"Prečo ste oklamali to Poľsko? Prečo ste povedali, že idete na pracovnú cestu do Moskvy?“ pokračovala Monika Tódová z Denníka N a tá sa už potom dlhé minúty nezastavila.

„Pani redaktorka viete, sú tu mnohí redaktori, s ktorými nesúhlasím, ale považujem ich za novinárov. Vy ste svojim prístupom zhodili celú novinársku obec. Ak chcete niečo hovoriť, tak si zvolajte vlastnú tlačovú konferenciu,“ povedal Kaliňák.

„Ale vy ste zvolali tlačovku. Napísali, ste že bude tlačová beseda, tak som prišla. Nenapísali ste, že sú pozvaní všetci, okrem Moniky Tódovej,“ reagovala novinárka.
Nasledoval niekoľkominútový slovný súboj medzi novinárkou a bývalým ministrom, v ktorom odzneli rôzne invektívy.
Tódová opakovane žiadala, aby odpovedal na otázku, prečo Poľsku povedal, že ide na služobnú cestu vládnym špeciálom. „Poľsku som nič také nepovedal ani nenapísal,“ reagoval bývalý minister.

Kaliňák obvinil redaktorku, že ho pri písaní článku neoslovila. Tá oponovala, že 4 alebo 5 dni pred zverejnením článku poslala otázky na ministerstvo.
„To uznesenie vás usvedčilo za klamárku, za klamárku, ktorá si vymýšľala veci... ste nenapraviteľná klamárka,“ povedal Kaliňák. „To nie je pravda, vďaka nášmu článku sa verejnosť dozvedela, že došlo k tomu únosu. Štyria ochrankári videli, ako ho vlečú do lietadla,“ reagovala novinárka, ktorá opakovane žiadala odpovede na svoje otázky ohľadom únosu.

„Mohli by sme si nájsť na to fantastický čas a mohli by sme si to vyrozprávať pred súdom. A súd potom spravodlivo rozhodne, kto z nás klame a kto z nás neklame,“ povedal Tódovej Kaliňák, pričom neskôr dodal, že novinárku zažaluje, nebude žiadať odškodné, len chce, aby súd povedal, kto hovorí pravdu.

Redaktorka sa naďalej pýtala na podrobnosti ohľadom informácií o použití špeciálu, Kaliňák sa odpovediam vyhýbal. „Ja to, čo rozprávam, si čitatelia môžu prečítať v mojich textoch. Vy ste zvolali tlačovku, ale tlačovka nie je freestyle. Tak odpovedzte na otázku, prečo ste povedali, že idete do Moskvy.“ Kaliňák namiesto odpovedí ju vyzval, nech si urobí vlastnú tlačovku a potom ju teatrálne volal, k rečníckemu pultu a povedal jej, že je „fakt trápna.“

*Autorka článku v minulosti pracovala v denníku SME spolu s Monikou Tódovou

Hádka s Monikou Tódovou začína približne od 21 minúty: