Ďalší prokurátor príde o funkciu kvôli prípadu Kuciak

Ďalší prokurátor príde o funkciu kvôli prípadu Kuciak Reprofoto FB Nko

Už druhý námestník generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára príde o funkciu kvôli svojim kontaktom s jedným z obvinených v kauze vraždy reportéra Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

 

Čižnár dnes novinárom povedal, že jeho hlavný zástupca Peter Šufliarsky sa k začiatku apríla vzdáva funkcie vo vedení prokuratúry. Šufliarsky tak urobil po tom, čo vyšlo najavo, že v roku 2017 čulo komunikoval s podnikateľom Marianom Kočnerom, ktorého polícia obvinila z objednávky vraždy Kuciaka. Z podobného dôvodu v januári Čižnár odvolal ďalšieho svojho námestníka Reného Vaneka.

"Oceňujem, že po mojom rozhovore s pánom prvým námestníkom dospel (Šufliarsky) k záveru, že je najlepšie, keď sa sám vzdá funkcie," uviedol Čižnár. Meno svojho nového prvého námestníka neoznámil.

Vo štvrtok Igor Matovič z hnutia OľaNO pred novinármi tvrdil, že Šufliarsky a Kočner si počas niekoľkých mesiacov v roku 2017 vymenili cez štyri stovky sms správ. Šufliarsky následne komunikáciu priznal, hoci ešte tento rok v januári tvrdil, že s Kočnerom nemal žiaden blízky vzťah. Šufliarsky v januári hovoril aj o pripravovanom atentáte na svoju osobu a nevylúčil, že jeho vraždu chcel Kočner. Už vtedy médiá informovali o komunikácii Šufliarskeho s Kočnerom.

Šufliarsky sa ako prokurátor zúčastnil napríklad procesu sa šéfom obávaného zločineckého gangu Mikulášom Černákom, ktorý bol odsúdený na doživotie za šesť vrážd.

Ďalšieho zo svojich námestníkov Váneka odvolal Čižnár z funkcie v polovici januára. Dôvodom bolo, že Vanek prostredníctvom sociálnej siete v minulosti komunikoval s Alenou Zsuzsovou, ktorá je podľa dostupných informácií druhotnú objednávateľkou Kuciakovej vraždy a ktorá má byť blízka Kočnerovi. Túto komunikáciu Vanek priznal až po otázkach novinárov. Vanek sa neskôr vzdal funkcie prokurátora.

So Zsuzsovou komunikoval aj Martin Glváč zo Smeru. Opozícii sa do programu prebiehajúcej schôdze parlamentu nepodarilo zaradiť návrh na jeho odvolanie z vedenia parlamentu.