Pulitzerovu cenu dostali dva denníky za články o Trumpových aférach

Pulitzerovu cenu dostali dva denníky za články o Trumpových aférach Foto: FB D. Trump

Pulitzerovu cenu dnes získali newyorske denníky The Wall Street Journal a The New York Times za články o americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi, financiách jeho rodiny a Trumpových údajných aférach so ženami.

 

Za zahraničné reportáže bol ocenený tím AP, ktorý pôsobil v Jemene, a novinári Reuters, ktorí písali o situácii v Barme.

The Wall Street Journal bol, pokiaľ ide o vnútroamerické spravodajstvo, ocenený za články týkajúce sa bývalého Trumpho právnika Michaela Cohena, ktorý údajne v roku 2016 podplatil dve bývalé Trumpove milenky, aby mlčali o pomere s budúcim prezidentom a neohrozili jeho šance na volebné víťazstvo.

Denník The New York Times bol ocenený za články o údajných daňových machináciách a podvodoch z 90. rokov, vďaka ktorým sa terajší prezident dostal k mnohomiliónovému majetku po svojom otcovi.

Novinári agentúry AP získali cenu za zahraničné reportáže, v ktorých informovali o násilnostiach a utrpení obyvateľov Jemenu zmietaného občianskou vojnou. Reportérka Maggie Michaelová spolu s fotografom a kameramanom strávili v Jemene rok. V sérii reportáží okrem iného popisovali, ako ľudia v niektorých častiach Jemenu musia jesť listy, pretože sa k nim kvôli skorumpovaným úradníkom nemôže dostať humanitárna pomoc.

Porota Kolumbijskej univerzity ocenila za zahraničné reportáže aj novinárov agentúry Reuters. Dvaja barmskí novinári písali o téme prenasledovaného moslimského menšinového etnika Rohingov. Vlani v septembri boli odsúdení na sedemročné väzenie za neoprávnené držanie tajných štátnych dokumentov. Ich odsúdenie kritizovali Spojené štáty, Európska únia i mnoho ďalších krajín a organizácie pre ľudské práva, ktoré vyzvali na okamžité a bezpodmienečné prepustenie novinárov.

Pulitzerové ceny, ktoré sa udeľujú od roku 1917, sú považované za vrchol amerických žurnalistických ocenení.