V Nórsku tragicky zahynul vydavateľ československého horolezeckého časopisu

V Nórsku tragicky zahynul vydavateľ československého horolezeckého časopisu Ilustr. foto Omediach.com

Po páde z steny Trollveggen v Nórsku zahynuli 25. júla dvaja horolezci. Jedným z nich bol aj športový novinár, vydavateľ časopisu Montana a horolezec Tomáš Roubal z Brna (45).

 

O úmrtí informoval samotný časopis.

„Sú ľudia, ktorí boli vyvolení k tomu prísť na svet, aby žili svoje sny. A tie sny žijú aj napriek tomu, že sú si vedomí určitého vystúpenia z prúdu, z komfortnej zóny. Realizujú potom svoje sny, aj keď vedia, že im to nejakým spôsobom sťažuje rodinný, ekonomický alebo napríklad sociálno-spoločenský život. Ale napriek tomu si za svojimi snami stále a cieľavedome idú, pretože vnútorne cítia, že len tak môžu svoj čas úplne naplniť. Tomáš patril medzi nich. A je úplne jedno, či to bolo poskytovanie jediného nezávislého československého lezeckého časopisu Montana, alebo plnenie si vytýčených lezeckých cieľov,“ píše na stránkach časopisu šéfredaktor Montany Martin Stolárik.

 Roubal vyštudoval sociológiu a religionistiku, po škole sa venoval športovej žurnalistike. Podľa Lidoviek ako čitateľovi mu na Montane vadilo veľa vecí a tak sa rozhodol ich zmeniť, a časopis na splátky kúpil.

Špeciálny časopis o horolezectve Montana vychádza od roku 1990.

 Podľa agentúry ČTK sa nórski záchranári snažili dostať k dvom horolezcom od pondelka minulého týždňa, kvôli zlému počasiu sa im to podarilo až v piatok.

Meno druhého horolezca, ktorý zahynul, nie je zatiaľ známe.